In totaal gaat het om zo'n 7,5 miljoen kilo materiaal. Veel satellieten en oude raketonderdelen die in een baan rond de aarde cirkelen, vallen in de loop van de tijd vanzelf terug richting aarde en verbranden in de dampkring. Toch blijven er ook allerlei stukken schroot achter in de ruimte.
We produceren enorme hoeveelheden ruimtepuin
De totale hoeveelheid afval die om ons heen vliegt weegt 11 miljoen kilo. Ter vergelijking: dat zijn pak 'm beet 60 Boeings 747. Waar al dat afval vandaan komt? Het zijn vooral onderdelen van satellieten die met pensioen zijn.
De afgelopen jaren is het aantal satellieten rond de aarde enorm toegenomen. Dat heeft een enorme, zwevende vuilnisbelt van kleine en grote brokstukken veroorzaakt: ruimtepuin. "Vergelijk het met plastic soep op aarde.
In februari 2009 botsten twee satellieten op elkaar.In maart 2021 botste een restant van een in 1996 gelanceerde Russische Zenit-rakettrap op een Chinese satelliet die verloren ging. Zulke gebeurtenissen leidden tot een enorme toename van de hoeveelheid ruimteschroot.
Er zijn in 2023 meer dan 2.000 Starlink-satellieten in de lage baan rond de aarde geplaatst door SpaceX. Het totaal komt daarmee op 5.500 Starlink-satellieten in de ruimte.
Starlink 6-26 missie (3 november 2023)
Deze missie bracht het totale aantal gelanceerde Starlink-satellieten op 5.398 stuks.
Het netwerk zou aanvankelijk uit 4250 satellieten bestaan die op een hoogte van ongeveer 1110 tot 1325 kilometer om de Aarde zouden draaien. Inmiddels is het beoogde aantal uitgebreid met 7518 die op een hoogte van 335 tot 346 kilometer om de aarde zullen cirkelen.
Door afval de ruimte in te schieten wordt nucleaire energie een stuk duurder, en daardoor ook een stuk minder interessant. En als geld geen rol speelt? Dan lukt het nog steeds niet: er zijn niet genoeg raketten om al ons afval in een lage baan om de aarde heen te schieten.
Wanneer de mens naar een planeet afreist is een ruimtepak nodig.Er is namelijk geen luchtdruk en zuurstof om in te ademen. Daarnaast heb je ook een ruimtepak nodig omdat de temperatuur op een planeet, zoals de maan, niet te vergelijken is met de temperatuur op de aarde.
De 'kosmische ruimte' begint ongeveer 100 km boven de Aarde, waar de lucht rond onze planeet ophoudt. Omdat het zonlicht er niet wordt verspreid tot een blauwe hemel, ziet de ruimte eruit als een zwarte deken bezaaid met sterren. De ruimte wordt gewoonlijk gezien als helemaal leeg.
Telecommunicatiesatellieten zijn meestal geostationair. Een geostationaire satelliet cirkelt op een hoogte van 36.000 km. Omdat hij dezelfde omloopsnelheid heeft als de aarde, bevindt hij zich altijd boven eenzelfde punt op aarde en brengt bijna continu hetzelfde deel van de aarde in beeld.
Sinds de lancering van de eerste Sputnik in 1957, het begin van de Space Age, stuurde de mens ruim 7.100 ruimtetuigen van allerlei maten en gewichten het heelal in. Ondertussen vliegt er al 6.300 ton ruimteafval rond de aarde, gaande van kapotte satellieten tot kleine metalen onderdelen.
Hoe herken je een satelliet? Dat is simpel. Als je een lichtpuntje ziet dat met een redelijk vaartje tussen de sterren beweegt, dan is het een satelliet. Hij geeft zelf geen licht maar weerkaatst licht van de zon (die van jou uit gezien onder de horizon staat).
De ATV hangt zes maanden aan het ISS. In die periode halen astronauten de lading eruit en stoppen er afval. in Na zes maanden valt hij terug naar de aarde en verbrandt in de atmosfeer.
In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: 59 procent leveren we gescheiden in. Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld.
Volgens de ontwikkelingsorganisatie produceert de wereldbevolking dan jaarlijks 3,4 miljard ton afval, goed voor 34 miljoen volgestouwde vuilniswagens per jaar. Nu is dat ruim 2 miljard ton.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
In de ruimte kun je bellen, maar alleen als er radiostraling is voor bereik en lucht om te kunnen horen.
Anti-Zweet sokken
Hun vezel is een uitstekende thermische isolator. Het is ongelooflijk licht, aangenaam om te dragen en respecteert de meest gevoelige huid. Dit zijn de redenen waarom de NASA haar astronauten aan het begin van de verovering van de ruimte heeft voorzien van kleding in deze wol.
Dit radioactieve afval wordt verwerkt in een Franse nucleaire fabriek in La Hague in Normandië.
Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.
De toename van ruimteafval dat rond de aarde zweeft zou wel eens tot een politieke rel of zelfs een gewapend conflict kunnen leiden. Wetenschappers waarschuwen dat zelfs kleine stukjes puin genoeg vaart hebben om militaire satellieten te beschadigen of zelfs vernietigen.
Omdat Nederland geen eigen satellieten heeft, is het onmogelijk gebruik te maken van satellieten van andere landen. Die landen willen namelijk graag iets terug voor hun geleverde diensten, en zonder eigen satellieten kan Nederland niets teruggeven.
Starlink Residential is een abonnement voor thuis. Handig wanneer je slecht ontvangst hebt. Deze kost € 65,- per maand.
Om in de juiste baan te blijven, moet een satelliet met een zeer hoge snelheid draaien. Bij een cirkelvormige baan op 300 kilometer boven de aarde, draaien ze 7,8 km/s (oftewel 28.000 km/h). Om het wat kracht bij te zetten: in anderhalf uur is de satelliet de hele wereld rond.