Wortels, kolen, komkommers, meloenen, radijzen, selder en rode bieten zijn voorbeelden van groenten of fruit met harde of onoplosbare vezels. Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten …) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Groenten: Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Toegelaten. Zacht gekookte of gestoofde groenten, andijvie, witloof, wortelen, princessen, snijbonen, fijne groene boontjes, aspergepunten, spinazie, bloemkool, selder, preiwit, tomaten zonder vellen of pitten.
Je kunt dan het beste kiezen voor: broodmaaltijd: wit-, bruin- of fijn volkoren brood, beschuit, knäckebröd, alle soorten smeersels, kaas, vleeswaren en zoet beleg. warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Indien verdragen: zachte rauwe groenten, zoals komkommer en tomaat zonder schil en pit, malse slablaadjes. Alle rauwe groenten, behalve die genoemd staan onder licht verteerbaar. Augurken, koolsoorten, uitgezonderd zuurkool, draderige asperges, knoflook, maïs, paprika, prei, radijs, rammenas, sterrenkers, groenten.
Vlees magere vleessoorten (zoals mager rundvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, bieflap, tartaar, rosbief, magere hamlap, fricandeau), mager kalfs-, lams- en paardenvlees, konijn, haas, kip en kalkoen zonder vel, lamsvlees.
Bewegen, bewegen, bewegen
Je lichaam krijgt een betere bloeddoorstroming, je suikerspiegel stabiliseert, en je maaltijd wordt sneller verteerd. Beweeg dus op elke manier mogelijk: doe de afwas, ga een tochtje wandelen, of dans de pannen van het dak. Let wel: een intensieve workout plan je best 3 à 4 uur na de maaltijd.
Daarnaast zit broccoli bomvol vezels! Dat helpt je maag en darmen weer om goed te functioneren. Vezels zijn moeilijk te verteren, waardoor darmen juist geprikkeld en gestimuleerd worden.
Moeilijk afbreekbaar
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel.
Courgettes zijn licht verteerbaar en zitten vol met vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor, en bevatten onder andere vitamine B11 (foliumzuur), C en B6.
En broden met noten, zaden en pitten zijn al helemaal een feest. Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen het meeste aan volkorenbrood.
Op langere termijn kun je dus ook kiezen voor natuurlijke maagzuurremmers. Als natuurlijke maagzuurremmer is baking soda een goed alternatief. Als je een hoge bloeddruk hebt dan wordt het afgeraden om baking soda te gebruiken vanwege het hoge natriumgehalte. Yoghurt is als zuivelproduct een bron van glutamine.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.