In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
Egels kunnen tot 8 jaar oud worden. De leeftijd van een dode egel kan worden vastgesteld door de groeilijnen in de onderkaak te tellen, net zoals we bij bomen jaarringen tellen. Egels blijven hun hele leven groeien, maar doen dit enkel tijdens de actieve periode van het jaar.
Als de jongen al groter zijn, verplaatst de moeder het nest doorgaans door de jongen bij hun nekvel te grijpen en één voor één naar een veiliger plek te brengen. Egels kunnen maximaal tien jaar oud worden, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Alleen grote roofvogels, kerkuilen, vossen, dassen en grote honden kunnen een gevaar zijn voor de egel. De grootste vijand van de egel is de mens. Egels worden vaak overreden door auto's, maar ook land- en tuinbouwgif maakt veel slachtoffers, waaronder (biologische) slakkengif.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels.Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.
Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.
De witbuikegel kan vrij tam worden als hij van jongs af aan dagelijks gehanteerd wordt. Een nieuwe egel moet vaak wel eerst wennen aan het hanteren. Dat kunt u doen door hem dagelijks even op schoot te laten slapen onder een dekentje, zachtjes tegen hem te praten en door hem regelmatig iets lekkers te geven.
Egels kunnen besmet zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in een gespecialiseerde Egelopvang. Daarnaast is een egel een beschermde diersoort en is het verboden om egels zelf op te nemen.
Kunnen egels bijten? Jazeker, kijk maar naar de foto.
Egels gaan 's nachts of in de schemering op zoek naar voedsel, waarbij ze per nacht wel drie tot vijf kilometer lopen. Heb je een egeltje in de tuin, dan is het prima om deze bij te voeren. Van maart tot december is je hulp zeer welkom!
Je kunt egels helpen door bij te voeren. Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen.
Het gemiddelde aantal jongen dat een vrouwtje krijgt is vijf (maar kan variëren van twee tot wel tien). Egelbaby's worden kaal en blind geboren.
Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
Egels eten ook graag fruit, vooral bessen. Dit is een goede aanvulling op hun dieet, omdat fruit belangrijke voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Ook zachte zaden doen het vaak goed. Zorg er wel voor dat je het fruit weggooit als het gaat schimmelen, want dit trekt ongedierte aan.
Deze geluiden geven aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Verder snuiven ze ingehouden als ze een vreemd voorwerp of omgeving onderzoeken. Maar ook tijdens de paring puffen en blazen ze als een oude stoomtrein. Het mannetje loopt steeds maar rond het vrouwtje in een poging haar over te halen om te paren.
Ze maken ook knorrende geluiden als ze 's nachts naar voedsel zoeken, vergelijkbaar met de geluiden die een varken of varken maakt. Egels maken verschillende geluiden, variërend van hoesten, piepen, knorren en piepen, van hoge tot lage tonen, en in de paartijd gniffelen ze als een stoomtrein!
Als egels paren maken ze helemaal veel herrie. Ze grommen, puffen, snuiven, knorren en blazen. Als ze dat doen in de tuin onder je raam wordt je er soms wakker van. Egels zijn erg bijziend.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
De jongen verblijven de eerste drie weken in het nest, waarna ze op verkenning gaan met hun moeder. Als de jonge egels eenmaal 6 weken oud zijn, verlaat moeder het nest en maakt een nieuw nest voor zichzelf.
Egels hebben een leefgebied dat groter is dan één tuin. Een territorium is 10-40 hectare groot, of minstens 100.000m². Om hierin voedsel te vinden legt hij iedere nacht meerdere kilometers af. Omheiningen van draadgaas en ingegraven betonnen platen vormen grote hinderpalen voor deze stekelige tuingasten.
Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer.
In het voorjaar voedt hij zich met regenwormen, rupsen en kevers. In de zomer en het najaar komen meer seizoens-insecten op het bord. In de zomer eet een egel vooral kevers, wormen, insectenlarven, oorwormen, duizendpoten en pissebedden en kleine slakken die hij in een keer kan doorslikken.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.