Het oogsten van de vijg moet op het juiste moment. Afhankelijk van het ras kan de vijg geplukt worden wanneer ze donkerpaars en een beetje zacht is. Wanneer vijgen opengebarsten zijn ben je net even te laat maar zijn de vruchten nog prima te eten.
Nou, dat is heel simpel: even voelen.Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben.Is de schil stug?Dan zijn de vijgen niet meer zo vers.
Welke vijgen kun je eten? Je kunt alle vijgen van Ficus carica eten, het is wel belangrijk dat de vijg goed rijp is.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Vijgen hebben een dun leerachtige schil. Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren van groen-geel tot blauw-violet. Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Vijgen zijn zoet, droog en aromatisch.
Een perfect rijpe vijg zal ook op zijn hoogtepunt zijn nectar afgeven en zacht zijn om aan te raken. Het is altijd beter om een vijg te plukken die iets overrijp is dan een onderrijpe.
Als een vijg heel vers is, kun je 'm eten met de schil. Wanneer blijkt dat je toch voor minder verse vijgen hebt gekozen in de supermarkt, of als de schil hard en stug is kun je ze beter zonder schil eten. Je kunt de vijgen dan in de lengte in kwarten snijden, of ze pellen.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Vijgen zijn klaar om te oogsten als de nek verzwakt en het fruit gaat hangen. De rijpe vruchten zullen zacht aanvoelen en de schil kan gaan splijten. En de meeste soorten veranderen van kleur vlak voor de oogst. Te vroeg geplukt, ze zijn niet lekker - en ze rijpen niet als ze eenmaal uit de plant zijn gehaald.
Na de oogst in het najaar is het tijd om je vijgenboom voor te bereiden op de winter. De kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die dan aan de uiteinden van de takken hangen, moet je laten zitten.Zij zullen volgend jaar rijpen.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast. 8 snoep verstandig: vijgen zijn rijk aan voedingsvezels, kalium en calcium.
Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen. Geniet dus zeker, maar wel met mate.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Vijgenbomen gaan namelijk beter vruchten geven als ze in overlevingsstand gaan en het gevoel krijgen dat ze voor nakomelingen moeten zorgen. Ook houden ze niet van te natte voeten en bemesting. Verkeerde snoei kan ook maken dat er geen vruchten zijn.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
Vijgenbomen zijn vaak afhankelijk van bestuiving door bepaalde soorten wespen om vruchten te kunnen produceren. Deze wespen zijn zeer klein en vaak niet zichtbaar voor het menselijk oog. Als de vijgenboom niet wordt bestoven door deze specifieke wespen, zullen er geen vruchten groeien.
In augustus begint het vijgenseizoen! Het ideale moment dus om je keuken in te duiken en aan de slag te gaan met deze heerlijk zoete vrucht. In principe zijn vijgen het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het vijgenseizoen -dat loopt van augustus tot november- zijn ze extra sappig, vol van smaak en bovendien goedkoop.
Als je een vijg met een pollepel tegen de zijkant van de pan kunt pletten, is het goed. Maak het je vervolgens gemakkelijk en pak een pureestamper om de vijgen te pletten tot je een mooie chutney hebt. Proef en voeg eventueel nog smaakmakers toe (cayennepeper, zout, maggi).