Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen.
Peterselie houdt niet van extreem natte of droge grond.
Geef daarom tijdig water, maar met mate en zeker niet elke dag.
Buiten kun je peterselie kweken in een kas, in de volle grond, in een pot of in een mini-kweekbak. Het is mogelijk om al vroeg te starten met zaaien. De ideale periode is vanaf half februari (wel onder glas) tot en met eind mei.
De peterselieplant is een tweejarige plant. Ondanks dat de plant twee jaar leeft, heb je er maar één jaar wat aan omdat de plant het tweede jaar bloemen produceert. Het is daarom aan te raden om elk jaar nieuwe peterselie te kweken.
De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is uitgedroogd, geef je de plant weer water.
Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen.
Laat je vooral ook niet misleiden als de kruidenplant slap hangt. Hiermee geeft hij aan dat hij water nodig heeft. Na het bewateren, merk je dat het kruid binnen een mum van tijd weer de oude is.
Sla: peterselie, selderij. Tomaten: aardappels, komkommer, venkel. Uien: asperges, bonen, stambonen, erwten, koolsoorten. Wortels: bieten.
De oogst wordt gespreid in een wekelijks of 14-dagenritme. Een geoogste rij peterselie kan teruggroeien als de andere rijen vervolgens worden geoogst. De oogstperiode voor wortelpeterselie is iets beperkter. U laat ze het hele jaar door rustig groeien.
Het is van oorsprong afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gekweekt. Eigenlijk is het een tweejarige, winterharde plant. Het blad is echter in het eerste jaar het beste en peterselie wordt daarom als eenjarige plant gekweekt.
Peterselie is een buitenbeentje, het is een tweejarige plant. De peterselie plant levert in zijn eerste jaar heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker produceert de plant mooie bloemetjes die bijen aantrekken.
Peterselie kan overwinteren, maar is afhankelijk van hoe streng de winter is en of het in pot of volle grond wordt gezet.
Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's, gerbils, hamsters, muizen en ratjes. Degoes mogen in kleine hoeveelheden peterselie eten.
Sla, peterselie, selderij, bonenkruid, marjolein en andijvie worden vaak beschouwd als lichtkiemers. Heel wat onkruidzaden zijn lichtkiemers. Hun zaden kunnen heel lang in de grond overleven en gaan kiemen als er gespit wordt. Een lichtprikkel van nauwelijks 1 seconde volstaat om deze actie in gang te zetten.
Teelt peterselie
Peterselie heeft de Latijnse naam Petroselinum crispum. Het is een winterharde, kruidachtige, tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op een vochtige, rijke grond iets in de schaduw of in de volle zon. De plant wordt zo'n 20-60 cm hoog.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Je kunt prei zaaien met tussenpauzen van januari tot april en preiplanten oogsten van eind augustus doorheen de winter tot februari. Zoals de meeste andere groenten, oogst je betere, mooiere preien in een zonnige positie met grond die propvol organisch materiaal, compost en humus zit.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.