Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.
Leren tassen kunt u in eerste instantie reinigen met een droge doek. Is de tas daar te vies voor, dan kunt u proberen de viezigheid met een droge borstel te verwijderen. Lost dit het probleem nog niet op, neem de tas dan vervolgens af met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger.
Bescherm tegen vuil en water
Hoewel een lederen handtas wel tegen een spatje regen kan, is stortregen een ander verhaal. Een tas in gladleer bescherm je daarom best om de paar maanden met een vocht- en vuilafstotende spray. Een suèdelederen tas mag je zelfs vaker inspuiten.
We raden u dan af om deze tas zomaar in de wasmachine te gooien. Leer kan namelijk niet goed tegen een wasbeurt in een wasmachine en kan er dan minder mooi uit komen te zien. Beter is het om uw leren tas te laten wassen door een professionele stomerij.
Schoenen of tassen laten stoomreinigen
Je kunt je schoenen of tas ook bij ons laten stomen. Het stoomreinigen van schoenen of tassen zorgt voor een hygiënische en grondige manier van reinigen van suède, nubuck. Ook sneakers kunnen goed gereinigd worden op deze manier.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Bijna alle soorten kleding van leer, suede, bont of lamy-coat kan gereinigd worden. Zelfs sommige leren tassen of denkt u bijvoorbeeld aan uw Uggs. De volgende kledingstukken worden het vaakst gebracht door onze klanten: Leren of suède jassen.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Watervlekken verwijderen doe je als volgt; je mengt een half kopje schoonmaakazijn met een half kopje(gedestilleerd) water. Dan neem je een doekje en maak je het vochtig met dit mengsel en wrijf je hiermee over de watervlek tot deze effectief verwijderd is.
Leer kan afgeven
Last van een afgevende tas? Gebruik dan een droge (oude) doek en wrijf het er zachtjes en voorzichtig uit. Een protectie spray kan helpen bij het voorkomen van vlekken in je kleding.
Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.
Schoonmaken met lauw water en zachte zeep
Het beste is een grote teil of een badkuip. In ieder geval iets dat groot genoeg is om alle hoekjes en vakjes aan je rugzak goed uit te spoelen. Gebruik daarbij lauwwarm water en geen agressieve synthetische zeep, maar een technisch wasmiddel, of groene zeep.
Vul een grote bak met lauwwarm water en doe er een flinke scheut schoonmaakmiddel in. Zelfs een druppel afwasmiddel kan wonderen doen! Vermijd heet of kokend water want dit kan ten koste gaan van de kleur van de tas. Gebruik een fijne borstel om de vlekken uit de schooltas te krijgen.
Net als bij een operatie, moet u het werkvlak afbakenen. Doe dat met schildertape, die u aanbrengt rondom de beschadiging. Op die manier kunt u de schade opvullen met een vulkaniseer pasta, zonder dat u de nerf van het leer om heen verwijdert. Breng het vulmiddel aan, strijk het vlak met een spatel en laat het drogen.
Het antwoord is nee. Met een leren armband om, kun je beter niet gaan zwemmen. Laat de stevige, ruwe look van de armband je niet voor de gek houden – water is geen vriend van leer.
Een ander nadeel van nat leer is dat het voor een deel zijn beschermende functie verliest. Nat leer is zo soepel dat het je voeten niet meer goed beschermt. Dat is natuurlijk vooral lastig als je op een oneffen of stenige bodem loopt. Droogt nat leer weer op, dan wordt het stug en hard.
Lederolie zorgt er namelijk voor dat leer weer soepel wordt. Hierbij kan je denken aan beugelriemen. Ledervet zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Belangrijk is om bij beide dunne laagjes aan te brengen.
Een vlek op je leren schoenen? Manusje-van-alles, Vaseline, does the trick. Smeer een beetje Vaseline op de vlek, laat het middeltje enkele uren zijn werk doen en ga dan met een droge doek over je schoenen. Bonus: Vaseline zorgt voor een waterdicht laagje!
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.