RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie. RVS drinkflessen kunnen daarnaast op hoge temperaturen gewassen worden waardoor je ook minder kans hebt op besmetting door bacteriën.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
Rvs is in vele opzichten een duurzamer en veiliger materiaal dan plastic. Het materiaal waar onze Klean Kanteen drinkflessen, Mizu waterflessen en Pura bidons van zijn gemaakt is foodgrade rvs. Stevig, recyclebaar, vrij van schadelijke stoffen.
RVS is milieuvriendelijk omdat het productieproces van RVS het milieu spaart, zeker in vergelijking met andere metalen als bijvoorbeeld koper. Verder zijn de thermische isolatie-eigenschappen van RVS uitstekend en verliest het veel minder warmte dan andere metalen.
Azijn is een fantastisch natuurlijk schoonmaakmiddel dat helpt je rvs fles te desinfecteren en te ontsmetten. Vul de fles met gelijke delen water en azijn. Doe het deksel erop en schud de fles terwijl je het mengsel omroert. Laat het een nacht intrekken en spoel het de volgende dag met warm water af.
Voor een volledige reiniging maak je de doppen en eventueel rietjes ook schoon. Dit kan in de vaatwasser of met zeep en warm water.
De geïsoleerde RVS drinkfles is niet vaatwasserbestendig. De print van deze flessen kan dan snel vervagen, waardoor wij aanraden hem met de hand af te wassen. De dop en het rietje van de isoleerfles mogen uiteraard wel gewoon in de vaatwasser.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Corrosiebestendigheid. RVS (RoestVast Staal) is beduidend beter bestand tegen corrosie dan staal. Helemaal 100% correct is dit niet. Aan het oppervlak van RVS ontstaat namelijk een uiterst dunne oxidelaag van Chroom wat gereageerd heeft met zuurstof en chroomoxide heeft gevormd.
RVS producten zijn duurzaam en door hun luxe uitstraling graag gezien! Roestvorming ontstaat eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen en bij slecht onderhoud. De zogenaamde 'oxidehuid' beschermt RVS tegen water én weersinvloeden. Daarnaast is het materiaal goed te bewerken tot allerlei producten.
Ja, in bijna alle opzichten zijn glazen waterflessen beter dan aluminium, metaal of plastic. Ze zijn milieuvriendelijker omdat ze een duurzame vervanging zijn voor plastic wegwerpeenheden. Glazen flessen zijn ook veiliger voor uw gezondheid en het water smaakt beter als het erin wordt bewaard.
Volgens ons onderzoek is de Dopper de beste drinkfles voor de meeste mensen. Hij heeft een slim ontwerp met een dop die je ook als beker kunt gebruiken. Door een drinkfles te gebruiken, bespaar je tot 550 flessen per jaar en dat is mooi meegenomen. Zo betaalt een goede drinkfles zichzelf al snel terug.
Ga nooit zwemmen met je stainless steel sieraden! Ondanks de naam roestvrij staal kan het materiaal absoluut niet tegen chloor want dan gaat het roesten.
De meest voorkomende roestvaststaaltypen zijn: RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel) en RVS-316 (71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen). Beide typen zijn van de austenitische soort.
RVS is een sterke, kleurvaste en duurzame metaalsoort maar niet nikkelvrij (8-10%).
Het gaat prima maar dan wel met een speciale overgangselectrode. Hou er wel rekening mee dat normaal rvs 316L minder sterk is dan veel soorten staal. Daarom lieer wat dikker rvs gebruiken aangezien het hier gaat om een flink belast onderdeel. En zorg dat je rvs 316L ( 1.4404) gebruikt , anders krijg je toch nog roest.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw. Het gewicht is daar minder van belang.
Écht RVS bevat bijvoorbeeld niet meer dan 1,2% koolstof (C) en minimaal 11% chroom (Cr). Alleen in deze samenstelling is het staal ook écht roestvast. Daarnaast zijn er meer legeringselementen zoals molybdeen (Mo), titanium (Ti), nikkel (Ni) en mangaan (Mn), die zorgen voor een nog roestvaster staal.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Roestvast staal smelt bij 1.538 °C. Staal bij 1370° C. Inox kan geen zware schokken weerstaan terwijl staal schokken absorbeert. RVS is roestvrij terwijl staal zeer corrosief is en dus snel roest.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Messing dat bestand is tegen ontzinking of DZR corrodeert minder bij blootstelling aan water. Sommige messinglegeringen met een laag kopergehalte kunnen corroderen bij blootstelling aan water. Hoogwaardige roestvrijstalen kranen roesten niet gemakkelijk, vooral de 304 kwaliteit, die zeer hitte- en corrosiebestendig is.
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
Goed om te weten voor je Dopper met logo
Waarschuwing: kook je Dopper nooit uit. Bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper namelijk gaan vervormen of nog erger: lekken. Ook kan de bedrukking beschadigen bij temperaturen hoger dan 65 graden.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.