Het nest bevindt zich op de grond of op een berg plantaardig materiaal bij een oever. Het vrouwtje broedt in ongeveer 36 dagen gemiddeld zes eieren uit. Mannetjes hebben de taak het nest te beschermen.Ze kunnen dan agressief worden blazen en hun vijanden aanvliegen.
'Als een zwaan een mens aanvalt, doet hij dat eigenlijk altijd om zijn nest met kuikens te beschermen. Verschillende vogels doen dat op verschillende manieren. Een moedereend probeert eventuele bedreigers bij haar jongen weg te lokken door net te doen of ze vleugellam is in de hoop dat je haar volgt.
"Ze zijn niet agressief, maar wel heel temperamentvol. Ze maken zich groot en blazen om hun jongen te beschermen.
Wat je moet doen is je hand naar ze uitsteken.Ze willen er dan in bijten met hun snavel. Dat doet echt geen zeer en op dat moment moet je proberen de snavel beet te pakken met je hand erin. Je houdt dan de bovenkant van de snavel vast en als zwanen iets vervelend vinden dan is het dat wel.
“Je moet de vleugels van een zwaan direct goed vastpakken, want met de kracht van een vleugelslag kan hij een arm breken. Maar een zwaan zal alleen aanvallen als hij bedreigd wordt, met name wanneer hij jongen heeft. Het beste advies is om ze met rust te laten en geen contact te zoeken.”
10) Wat zijn de vijanden van zwanen? Vijanden van de volwassen zwanen zijn de vos, honden en obstakels denk hier bij aan hoge gebouwen, bruggen, elektriciteitskabels, treinen, auto's en de mens.
Na de winter worden de jongen uit het territorium verjaagd door de ouders, vóórdat ze een nieuw nest maken. Een zwaan leeft in het wild ongeveer 20 jaar. 's Winters leven ze in troepen.
Ze dommelen steeds wat in en schrikken weer wakker. Zwanen kunnen op het land of op het water slapen, meestal met hun snavel tussen hun veren gestoken. Gefilmd door Joop Krassenburg in Wassenaar.
Zwanen eten gras, waterplantjes en wat ze verder maar vinden op de bodem met hun lange hals. Maar brood (en zeker niet met grote zakken vol in het water gestort) is geen voedsel voor deze dieren.
"Ondanks het feit dat de zwaan een beschermd dier is, kan het dier in een grote groep schade aanrichten aan landbouwgewassen. Daarom mag er tussen 15 november en 31 mei in bepaalde gebieden op worden gejaagd. Dat mag alleen als verjaagacties, zoals lampen en geluidsinstallaties, niet werken."
Ze verdedigen hun nest en jongen fel, maar het is een broodje aap dat ze met een slag van hun vleugel een mensenarm kunnen breken. Zwanen gebruiken hun indrukwekkende voorkomen vooral om te dreigen.
Het mannetje is groter; hij heeft ook een zwaardere nek.Het mannetje heeft een knobbel bovenop de snavel; bij vrouwtjes ontbreekt die. In de lente zwelt die knobbel aan en wordt de snavel roder.
Zwanen zijn graseters en hebben dus behoefte aan een ruim gazon. Wanneer er te weinig gras in het perk is, dan is het nodig gemaaid of geknipt gras en ander groenvoer bij te voeren.Ook brood lusten ze graag. Voorafgaande aan en tijdens de broedtijd kan een speciale foktoom-watervogelkorrel worden verstrekt.
Zwanen spelen blufpoker: op het moment dat ze doorhebben dat je beslist niet voor ze opzij gaat, kiezen ze meestal wel eieren voor hun geld. Ook volgens Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, kan een zwaan geen arm van een volwassenen breken.
Holle botten
Hoewel de vleugels van de dieren een spanwijdte van 2,3 meter bereiken en ze er dus een flinke klap mee kunnen uitdelen, zijn ze niet bedoeld om mee te meppen, maar – surprise, surprise – om mee te vliegen.
De wilde zwaan is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn wilde zwanen beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de wilde zwaan is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.
Het voedsel van de knobbelzwaan bestaat uit waterplanten en waterdiertjes. Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar grondelende eenden niet meer bij kunnen. Verder eten ze gras.
Door hun grote lijf zijn ze genoodzaakt om snel te vliegen omdat ze anders uit evenwicht raken. Wateroppervlaktes hebben de voorkeur voor het landen en opstijgen. Op het land lopen ze waggelend en lomp. Zwanen dobberen graag in het water en soms zie je ze zwemmen met een poot die ze op de rug dragen.
Zwanen eten zowel land- en waterplanten. Ze eten per dag ruwweg 1,5 tot 2 kilo vers 'groen'. Ze zijn dol op gras. Ter vergelijking: twintig zwanen eten ongeveer evenveel gras als één koe.
Buizerden nam men nog waar op 3200 meter; eenden op 2200, een adelaar op 3000, zwanen op 2000, ooievaars op 1800, een toren- valk op 2300 meter. De leeuwerik stijgt zin- gend lot 600 meter, men zegt zelfs tot 1400 meter, omhoog. Gieren zouden de 4 of 5 K.M. halen.
In de winter als er ijs op sloten en plassen ligt, eet de zwaan gras. Dat lust hij ook. Dit zijn knobbelzwanen. Ze zoeken onder water naar planten.
Vogels hebben een vernuftig mechanisme om de temperatuur in hun onbedekte poten zo te regelen, zodat deze een paar graden boven de omgevingstemperatuur blijft. Dit is genoeg warmte om er voor te zorgen dat hun poten niet vastvriezen aan ijs of sneeuw.
Hoeveel kost een zwaan? Zwanen kosten, afhankelijk van de soort, 50 tot 300 euro per stuk.
De knobbelzwaan is bijna altijd trouw
Meestal zijn ze inderdaad hondstrouw aan hun partner, maar er bestaan net zo goed zwanen die elk jaar een nieuwe partner zoeken. Een zwanenkoppel broedt niet noodzakelijk elk jaar. Wanneer de populatiedichtheid groot is, lassen ze een sabbatjaar in.
Zwanen kunnen een snelheid van 95 kilometer per uur halen. Doordat ze zwaar zijn, hebben ze wel een flinke aanloop van een aantal meters nodig om in de lucht te komen.