Iedere auto is voorzien van een zogenaamd kentekenbewijs. Dit is de bevestiging van de registratie bij de Rijsdienst van het Wegverkeer (RDW) en hoort bij de op het bewijs vermelde auto.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
Een kentekenbewijs is slechts een houderschapsbewijs; geen bewijs van eigendom van een auto.
Het kentekenbewijs is het officiële eigendomsbewijs dat wordt uitgegeven door het RDW. Als je een auto koopt of verkoop, exporteert of gaat slopen, dan heb je dit nodig.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
Je kunt een nieuwe aanvragen bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Bang voor hoge kosten? Ook niet nodig. Voor 1 euro krijg je een nieuw overschrijvingsbewijs.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Wat voorbeelden: wanneer u een auto leent, dan houdt u die auto voor de eigenaar. U wordt dan door juristen de houder genoemd. Wanneer u die auto ook bestuurt, dan bent u tevens bestuurder. De eigenaar van de auto blijft echter steeds de bezitter, omdat hij/zij de auto voor zichzelf houdt.
Wat staat er op de kentekencard? Hierop staan de gegevens van het voertuig en van de kentekenhouder. Bijvoorbeeld het gewicht van het voertuig en uw adresgegevens.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft.In principe geldt er geen limiet.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op de naam van iemand anders.
Nee, een auto verkopen zonder kentekenbewijs is niet mogelijk. Als je het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt bent kun je een nieuwe opvragen bij de RDW.
Waar kunt u uw voertuiggegevens in het kentekenregister online inzien? Op de website van de RDW. Of vraag uw eigen kentekengegevens online of schriftelijk op.
De eigendom van een huis, appartement of van ander onroerend goed, gaat over van de verkoper op de koper door een notariële akte van levering, ook wel akte van levering genoemd. Deze akte wordt door de notaris gemaakt en door partijen en de notaris ondertekend.
Juridisch gezien is de bezitter diegene die een zaak of goed voor zichzelf houdt. De houder is diegene die een zaak of goed voor een ander houdt. De eigenaar is diegene die het rechtmatige eigendom over een zaak of goed heeft.
Een voorbeeld. Ik kan beweren dat een boek van mij is, mijn bezit is, omdat mijn naam erin staat. Maar als mijn vriend kan aantonen dat hij dit boek heeft gekocht en het jaren geleden aan mij heeft uitgeleend, dan blijft dat boek zijn eigendom. O ja, juristen spreken over de eigendom.
De RDW beheert het kentekenregister. U kunt als particulier kentekengegevens uit het kentekenregister online bekijken of schriftelijk opvragen. Ook bepaalde organisaties kunnen dit doen.
Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt.
Als je het overschrijvingsbewijs of de tenaamstellingscode kwijt bent, kun je gemakkelijk een nieuwe aanvragen bij de RDW.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Overschrijvingsbewijs - Deel II: het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.