maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
De zwangere werknemer heeft het recht arbeid te verrichten in een bestendig en regelmatig arbeids- en rusttijdenpatroon. gemiddeld 45 uren per week in elke periode van 16 aaneengesloten weken.
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Als u zwanger bent, net bevallen bent en/of borstvoeding geeft, dan mag u niet werken op arbeidsposten of productieafdelingen waar u of uw kind een gezondheidsrisico loopt. Uw werkgever moet in dat geval uw arbeidsomstandigheden aanpassen of u een aangepaste functie voorstellen.
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Een gezonde sta-werkplek
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
De gemiddelde Europeaan zit zo'n 5,2 uur per dag, en dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Maar wist je dat lang staan ook niet goed is? Medewerkers die voor langere periodes staand werk doen, lopen namelijk dubbel zo veel risico op hart- en vaatziektes dan hun collega's die zittend werk doen.
Staan is veel vermoeiender dan lopen. Loop regelmatig een stukje. Dat stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je benen en rug minder snel vermoeid raken. Draag eventueel steunkousen om vermoeide benen te voorkomen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Stress tijdens de zwangerschap
Stress tijdens de zwangerschap kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kindje. Bovendien kan een verhoogd stressniveau als dit lang aanhoudt van invloed zijn op je bloeddruk, wat de kans op een vroeggeboorte verhoogt.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden.
Zwangere werknemers en werknemers die pas bevallen zijn, hebben tot 6 maanden na de bevalling recht op aangepaste werktijden . Dit houdt in: regelmatige werk- en rusttijden. extra pauzes in een rustruimte tot maximaal een achtste van de dagelijkse werktijd.
Als je tijdelijke contract afloopt tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Je krijgt wel doorbetaald tijdens je verlof (minstens 16 weken). Wordt je contract niet verlengd, dan kun je een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen bij het UWV.
Ontslag tijdens zwangerschap, zwangerschapsverlof, moederschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof is verboden.
De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum.
Sinds 1 maart hebben alle mama's – ook als ze ziek, tijdelijk werkloos of verplicht van het werk worden verwijderd – recht op 1 week moederschapsrust voor de bevalling en 14 weken na de bevalling.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 24 en 28 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 22 en 26 weken zwanger. Ik ben alweer 6 maanden onderweg.
Word je tijdens je zwangerschap ziek, geef dit dan op de normale manier door aan je werkgever. Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever.