Olifantspoot verzorging is niet zo moeilijk. Zet 'm op een zonnig plekje, geef hem regelmatig een slokje water en geniet van die prachtig dikke stam en mooi warrige bladeren. Die stam heeft trouwens een erg handige functie, want de Olifantspoot slaat het water hierin op, waardoor de Beaucarnea lang zonder water kan.
Water geven
Een olifantspoot heeft niet veel water nodig, omdat deze in de stam het water opslaat. Hierdoor is deze plant vergelijkbaar met de waterbehoefte van bijvoorbeeld een vetplant of een cactus. In de winter kan deze plant zelfs wekenlang zonder water. Geef de plant pas water wanneer de grond aardig droog is.
De olifantenpoot groeit niet bijzonder snel, waardoor je deze kamerplant niet vaak hoeft te verpotten. Eens in de 2 á 3 jaar is voldoende. Je kunt de Beaucarnea het beste in het voorjaar verpotten. De kamerplant begint dan sneller te groeien, waardoor deze sneller herstelt van het verpotten.
Oudere planten kunnen wel tot 15 jaar oud zijn voordat ze de kwekerij verlaten. Hij groeit langzaam, maar gestaag en kan tegen een stootje. Net als cactussen en vetplanten slaat hij water op. De Beaucarnea doet dat in zijn stam.
De Beaucarnea is een familielid van de palmen en heeft dus relatief weinig water nodig. Doordat hij water opslaat in de stam kan de plant zeker in de winter wel enige weken zonder water. Geef dan ook pas weer water als de grond droog aanvoelt.
Laten we voorop stellen dat de Olifantenpoot geen giftige plant is, máár wij raden onze klanten altijd aan om op te passen met katten. Veel katten vinden deze kamerplant namelijk enorm leuk om mee te spelen vanwege zijn sprieterige blad.
Aarde en de pot
De Olifantenpoot heeft weinig nodig, qua water en voeding. Ook wat betreft potgrond moet je een beetje oppassen. Bij het potten van een plant denk je misschien meteen aan aarde of potgrond, maar daar schiet deze plant niet veel mee op. Je kan hem het beste een cactus mix geven.
De Alocasia heeft een normale waterbehoefte. Meestal is een keer per week water geven voldoende. Dit mag iets meer of vaker bij warm weer en iets minder bij koud weer. Je Alocasia water geven is dus ook afhankelijk van het seizoen, maar ook van de potmaat.
Stekken, ten slotte, is eigenlijk geen optie bij deze plant. Zelfs als het überhaupt mogelijk is om een olifantspoot te stekken, dan nog zal het naar alle waarschijnlijkheid vele maanden duren. Als je het toch wilt proberen, kies een mooie, jonge uitloper.
Je kunt de Beaucarnea poten in een pot met universele kamerplanten potgrond, maar wij adviseren je om gebruik te maken van professionele grond. Voor het oppotten kun je dan bijvoorbeeld Zeoponic of Lechuza Pon gebruiken, dit zijn poreuze korrels die het water in de pot opzuigen en langzaam weer afgeven aan de plant.
De Alocasia is een bloeiende plant, tenzij de plant niet goed onder handen wordt genomen. Ondanks dat er wel een bepaalde mate van bloei te zien is als het de olifantsoor voor de wind gaat, is de bloei niet onwijs 'mind blowing'. De bloei is op een bepaalde manier te herkennen.
Deze plant houdt van veel licht, maar staat liefst niet (lang) in de volle zon. Op een plek met heel veel indirect licht zal de beaucarnea goed groeien. Zet je de plant in de halfschaduw, dan gaat deze zeker niet dood, maar zal het niet tot nauwelijks groeien.
Om de groei van de luchtwortels aan de mosstok te bevorderen is het belangrijk dat de mosstok continu licht vochtig is. De luchtwortels gaan dan op het vocht af en zullen zo in en rond de mosstok groeien.
Olifantspoot (Beaucarnea)
Hij staat graag op een zonnige plek en heeft maar weinig water nodig. De plant is niet giftig, maar door de dikke stam bestaat de kans dat je katten de beaucarnea als krabpaal zien.
Yucca's groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het 'snoeihout' wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht.
De Geldboom groeit van oorsprong in de moerasgebieden en riviermondingen van Zuid- en Midden-Amerika en behoort tot de Malvaceae plantenfamilie. In het wild kan de boom tot wel 30 meter hoog worden.
In de natuur kunnen Yucca-soorten soms 13 meter hoog worden, de Yucca Elephantipes, die onder andere voorkomt in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en in het oostelijk deel van Mexico, kan in de natuur 9 meter worden, maar als kamerplant in een pot blijven de planten klein.
Een Yucca vormt blad aan de bovenkant van de stam. Hij heeft graag een lichte standplaats en vraagt niet veel water. De Yucca elephantipes kan in de natuur een boom worden van 10 meter hoog. Hij kan bloeien, maar zal dit meestal pas doen als hij wordt 'verwaarloosd'.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
Alocasia giftig
Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.
Jouw Alocasia kan uiteindelijk uitgroeien tot een plant van wel 2 meter hoog! Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij wel genoeg ruimte nodig waarin zijn wortels kunnen groeien. Meestal is het daarom verstandig om deze kamerplant eens in de 2 jaar te verpotten.
Als de Alocasia/ Olifantsoor te groot wordt of als de onderste bladeren niet mooi meer zijn, kan je de bladeren eenvoudig verwijderen. Snijd of knip de bladeren dichtbij, zo'n vier centimeter, vanaf de stam af. Het gedeelte dat overblijft, verdroogt op den duur en is vervolgens gemakkelijk te verwijderen.
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
Zo kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel, azijn of groene zeep. Een mengsel van water met bijvoorbeeld spiritus of een alcoholoplossing kan ook gebruikt worden als bestrijdingsmiddel tegen wolluis.
Wat is Zeoponic eigenlijk
Zeoponic is een kwalitatief hoogwaardig substraat wat veel door interieurbeplanters wordt gebruikt als alternatief voor potgrond. Oneerbiedig gezegd heeft het wat weg van kattenkorrels, omdat het heel goed in staat is om veel vocht op te nemen.