Zelf voorstellen om het ontslag op basis van wederzijds goedvinden af te wikkelen, kan risico's opleveren. Als werknemer zijnde mag je eigenlijk nooit initiatief nemen op dit gebied. Als de werkgever niet bereid is om mee te werken, kan dit voor problemen zorgen.
Kan ik zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen? Het is gebruikelijk dat het initiatief voor een vaststellingsovereenkomst uitgaat van de werkgever. Maar als werknemer kun je ook zelf om een VSO vragen.
Ga in gesprek met uw werkgever
Zorg dat u weet waarom uw werkgever een ontslagvoorstel doet. Dan staat u sterker bij onderhandelingen. Ga in gesprek met uw werkgever en vraag naar de reden van het ontslag.
U kunt dit contract alleen opzeggen als sprake is van een dringende reden en u daarom op staande voet ontslag neemt. Als er geen sprake is van een dringende reden, dan kunt u de kantonrechter vragen het contract te ontbinden als u als daar een goede reden voor heeft.
De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: je maandsalaris en de duur van het dienstverband. Grof gezegd bedraagt die vergoeding 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar. Dus als je 6 jaar hebt gewerkt is de transitievergoeding 2 bruto maandsalarissen.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Voldoet u aan alle voorwaarden voor een WW-uitkering?Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen. Let op: Uw werkgever moet rekening houden met de opzegtermijn, als hij de einddatum van uw arbeidsovereenkomst vaststelt. Als hij dit niet doet, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW.
Het belangrijkste voordeel van ontslag via een vaststellingsovereenkomst is dat er geen ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter gevoerd hoeft te worden. Jouw werkgever vermijdt daarmee het risico dat hij de ontslagprocedure verliest of misschien een (veel) hogere transitievergoeding moet betalen.
Bedenktijd ondertekenen vaststellingsovereenkomst
Er is een herroepingstermijn van 1 keer per half jaar, maar dat is geen reden om snel te ondertekenen. De totale duur van onderhandelen tot ondertekenen duurt meestal 1 tot 4 weken.
Een werknemer kan binnen een termijn van 6 maanden maar één keer via een dergelijke verklaring een vaststellingsovereenkomst ontbinden (art. 7:670b lid 4 BW). Wanneer de overeenkomst aan bepaalde eisen voldoet, wordt de werknemer niet verwijtbaar werkloos.
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
Een vaststellingsovereenkomst is een bindende overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Dit document heeft betrekking op het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Beide partijen moeten akkoord gaan. Verzamel belangrijke informatie, zoals de arbeidsovereenkomst, de toepasselijke cao, jaaropgave en loonspecificaties.
Het grote voordeel voor een werkgever van een ontslag met wederzijds goedvinden is het feit dat hij geen ontslagprocedure hoeft te starten met alle kosten en mogelijke procesrisico's van dien. Maar ook de werknemer kan baat hebben bij een gezamenlijk besluit om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar.Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).
Het officiële antwoord is: nee.Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
1 maand als u 0 tot 5 jaren in dienst bent;2 maanden u 5 tot 10 jaren in dienst bent;3 maanden als u 10 tot 15 jaren in dienst bent;4 maanden als u 15 jaren of langer in dienst bent.
Als u ziek bent en een vast contract heeft, kan de werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbieden.
Voor 50- en 60-plussers geldt GEEN hogere transitievergoeding meer. 50- en 60-plussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als JONGERE werknemers. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Vóór 2020 ontvingen 50-plussers en 60-plussers een hogere transitievergoeding bij ontslag.
U KUNT een 50 % hogere transitievergoeding ontvangen als er meerdere ontslag-redenen zijn (disfunctioneren, arbeidsconflict, frequent ziekteverzuim). Als uw werkgever ook nog eens ernstig verwijtbaar is, kan de kantonrechter nog een extra ontslagvergoeding toekennen BOVENOP de transitievergoeding.