Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
12 druiven
Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door.
De Spaanse traditie zegt dat men, om 12 maanden geluk te hebben in het nieuwe jaar, 12 druiven moet eten om precies 12 uur in de nacht van 31 december; ook is het belangrijk om één druif per keer te eten bij het luiden van elke middernachtsklok.
In Spanje begint oudejaarsavond met een zeer uitgebreid diner met de hele familie.Na het diner verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw.
Spanjaarden zijn trots op hun persoonlijkheid en cultuur. Ze proberen hun banen te verdedigen en hebben een competitieve houding tegenover sommige Europese landen. Spanjaarden zijn veel buitenshuis. Naast de tijd die ze besteden aan werken, zijn Spanjaarden graag omringd door vrienden en familie.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
1. Spanje: lingerie en druiven. In Spanje hebben ze de opmerkelijke traditie om rood ondergoed te dragen. Het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond zou namelijk geluk brengen.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij.Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje. Respecteer dus ook als bezoeker de siësta - of doe gewoon mee en las een ontspannende pauze in.
Een voorbeeld van typisch Spaans eten voor de lunch? Gazpacho, een soort koude tomatensoep, wordt vaak als voorgerecht gegeten. Het is heel licht en verfrissend, perfect voor de zomerse temperaturen. Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba's, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan.
Spanjaarden houden het meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic dat zijn de meest voorkomende. Er is nog een belangrijk verschil met zoals wij een gemengde drank bestellen. Hier moet men nadrukkelijk het merk van de alcohol vragen.
In de zomermaanden drinken Spanjaarden niet alleen witte wijn, maar ook rode wijn graag koel met ijsblokjes. De bruisende Cava wordt altijd koud geserveerd. Natuurlijk mag sangria ook niet overgeslagen worden. Sangria is een heerlijk drankje, wat bestaat uit rode of cava met vruchten.
Gemiddeld drinken de Spanjaarden nu 58 liter bier per jaar. Dat was in 2021 50 liter. Een van de redenen is dat de horeca vorig jaar flink opveerde na zware coronajaren. Er vloeit ook meer Spaans bier over de grens; de export nam de laatste drie jaar toe met bijna 37%.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Ze zijn gepassioneerd en geven aan wat ze willen en houden van dramatiek. Zwart is helemaal niet saai! Als je zwarte lingerie draagt, kom je krachtig en zwoel over. Vaak draagt de wat jongere generatie deze kleur, maar zwart doet het ook goed onder de wat oudere dames.
Nare geurtjes in je onderbroek
Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Buen provecho of Que aproveche
Deze vormen, vooral 'buen provecho' zul je ook heel vaak tegenkomen. Beide betekenen hetzelfde in het Spaans, namelijk eet smakelijk, en worden vooral in een informele sfeer gebruikt.
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
Soms – met name in de zomer en het weekend – eet men vóór de lunch een aperitief, zoals kleine tapas. Voor toeristen is de lunch het beste moment om de Spaanse gastronomie te ontdekken. Veel restaurants hebben speciale lunchmenu's.