Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen. Er wordt vaak gekozen voor EPS om de vloer te isoleren.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Isolatiewaarde PIR
De isolatiewaarde van PIR ligt met 0,023 – 0,026 W/Mk zeer hoog in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals glas- en rotswol die een lambda waarde van 0,040 W/Mk hebben.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide. Gezond kan je het goedje dus niet bepaald noemen, al mogen er bij een goede plaatsing in een normale situatie geen gezondheidsrisico's optreden.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
1. Akoestische Schuimpanelen. Akoestisch schuim is een van de meest gebruikte materialen vanwege de eenvoudige installatie en de waarde en de krachtige absorptie van geluid.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
Pir platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan het ook in geringe diktes toegepast worden. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.
Zacht isolatiemateriaal werkt beter dan harde isolatieplaten zoals PIR geluidsisolatie of EPS. Dit komt omdat zacht isolatiemateriaal een open structuur heeft, wat geluid beter absorbeert. Steenwol heeft dan weer een betere geluidsisolatie dan glaswol.
Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie. Bij een voorzetwand wordt een frame voor de muur geplaatst waarop een isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dit kader wordt dan afgewerkt met gipsplaten. Het geluid dat voorbij de buitenmuur geraakt, wordt geabsorbeerd door de isolatie.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
Door een goede geluidsisolatie wordt het geluid teruggestuurd naar waar het vandaan kwam. Geluidsisolerende materialen zijn dus zwaar, en zijn helemaal luchtdicht. Geluidsabsorptie treedt op als geluid een materiaal tegenkomt dat de beweging van de luchtdeeltjes omzet in warmte.
Hoge tonen worden dus gemakkelijker afgezwakt dan lage tonen. De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.
Ultrageluid of ultrasoon geluid is geluid waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kHz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 MHz).
Piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen en werkt zeer isolerend. Het houdt warmte binnen en is daarnaast geluiddempend.
Lucht heeft de grootste isolatiewaarde van alle materialen. Ja pur isoleert beter omdat het fijnere luchtbelletjes heeft. Maar het enige verschil is dat pur dan wat dunner kan zijn dan andere materialen. Pur platen type harde persing van 6 cm dik isoleren evenveel als piepschuim, rockwool, glaswol van 8 cm dik.
PIR is een 100% duurzaam isolatiemateriaal. Het heeft een lange levenscyclus en gaat even lang mee als het gebouw waarin de PIR verwerkt is. De PIR isolatieplaten zijn vochtongevoelig. Hierdoor blijven de isolatiewaarde en daarmee de thermische prestaties tijdens deze gehele levensduur behouden.
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.