Iedereen is welkom op Wikipedia om artikelen te bewerken of nieuw op te zetten, over welk onderwerp dan ook. Dat geldt ook voor scholieren.
Gebruikersnaam aanmaken
Iedereen kan Wikipedia bewerken, ook zonder aangemeld of ingelogd te zijn als gebruiker. Als je van plan bent om vaker aan Wikipedia bij te dragen, is het handig om dat met een gebruikersaccount te doen.
Via de URL
Je kunt ook een nieuwe pagina aanmaken door na het eerste stuk van de URL http://nl.wikipedia.org/wiki/ de woorden van de nieuwe titel te typen en vervolgens de entertoets aan te slaan: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe titel + Enter.
Inderdaad mag iedereen Wikipedia-pagina's bewerken. Daarvoor is geen vraag om toestemming nodig. Maar er zijn wel regels en afspraken waaraan iedereen zich moet houden. Wanneer er onenigheid bestaat over de inhoud van een artikel moet men bijvoorbeeld goede bronnen erbij halen.
De meeste teksten, afbeeldingen enzovoort, vallen onder het auteursrecht. Zonder expliciete toestemming overnemen, bewerken of verder verspreiden van zulk beschermd materiaal is onwettig en schadelijk voor Wikipedia. Dergelijk materiaal zal steeds verwijderd worden.
Het platform is afhankelijk van vrijwilligers, die uit liefde informatie toevoegen of verbeteren. "Wikipedia is het symbool geworden van de kracht van de massa", vult Jeroen de Jong aan.
Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel in elke taal een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gratis gebruiken om informatie te zoeken én om informatie toe te voegen. De inhoud van Wikipedia valt onder de GNU Vrije Documentatie Licentie.
Wikipedia doet aan kwaliteitscontrole, maar u moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken. In goede artikelen staan recente referenties, bronnen, noten en literatuurverwijzingen die u als wetenschappelijke bron kunt gebruiken.
Wikipedia werd in 2001 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, samen met zijn medewerker Larry Sanger.
Bij een wiki kunnen bezoekers de eigenlijke informatie-inhoud van de site bewerken en is er één gezamenlijke tekst die door alle deelnemers wordt onderhouden (soms met plaatjes). Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt wanneer iedereen wordt aangemoedigd het zelf te verbeteren.
Zowel het resultaat, als de software worden wiki genoemd, afgeleid van de Hawaïaanse uitdrukking wiki wiki, dat 'snel, vlug, beweeglijk' betekent. De gebruiksmogelijkheid, de software en de naam zijn afkomstig van Ward Cunningham.
Nederland ligt in het noordwesten van Europa en wordt begrensd door de Noordzee, Duitsland en België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km, terwijl de kustlijn 451 km lang is. Daarnaast behoren enkele eilanden rond de Caribische Zee tot Nederland.
Klik op Wikipaginabibliotheek. Typ in het vak Naam een naam voor de nieuwe wikipaginabibliotheek, bijvoorbeeld Wikipagina's. Klik op Maken. Klik in de lijst Inhoud op de nieuwe wiki om deze te openen.
In ieder geval zijn korte relevante stukken tekst in plaats van lange notities een must. Wiki's kunnen snel een onoverzichtelijke brei van woorden en links worden, waardoor gebruikers informatie niet kunnen vinden of niet meer willen bijdragen. De inhoud moet overzichtelijk en constructief zijn.
Maar Microsoft Teams heeft veel meer geavanceerde functies. Zo heeft Teams ook een wiki-functie. Hiermee kun je bijvoorbeeld één of meer wiki-sites maken die jouw team kan gebruiken om informatie met elkaar te delen. Een wiki is in feite een website waarbij de gebruikers samen dingen kunnen vastleggen.
Niet elke bron is dus betrouwbaar. Wees daarom kritisch bij het beoordelen van de bron. Op Wikipedia staat bijvoorbeeld enorm veel informatie over uiteenlopende onderwerpen, maar omdat het een open-source software is en iedereen de content kan aanpassen, wordt deze bron niet als betrouwbaar beschouwd.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Een betrouwbare bron moet objectief zijn. Een reclametekst zal je over het algemeen eenzijdige informatie geven om het product in een goed daglicht te stellen. Is de bron actueel? Kijk wanneer de tekst geschreven is en of (en zo ja wanneer) die is bijgewerkt.
Zij vraagt een paar euro 'om ervoor te zorgen dat Wikipedia onafhankelijk en advertentievrij kan blijven groeien'. Zonder donaties kan Wikimedia niet bestaan, maar noodlijdend is de stichting zeker niet. Ze haalde 110 miljoen dollar op aan donaties in boekjaar 2018/2019 en maakte 30 miljoen dollar winst.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
In 2019 is de Nederlandse versie met 1.982.387 pagina's de zesde in grootte.
Anarchistische gemeenschap
Wikipedia is vrij en open, maar die vrijheid en openheid worden beperkt wanneer zij het hoofddoel storen, namelijk het samenstellen van een encyclopedie. Wikipedia is geen platform voor vrijheid van meningsuiting (of voor het uitoefenen van wat voor rechten dan ook).
Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.