Artikel kan verwijzen naar: Artikel (winkel), een product uit een winkel of webshop. Artikel (recht), een onderdeel van regelgeving of een wetboek, bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek. Artikel (redactioneel), een redactioneel stuk met een specifiek onderwerp in bijvoorbeeld een tijdschrift.
Als meervoud van artikel is in alle betekenissen zowel artikelen als artikels correct.
Een krantenbericht is een verslag in een landelijke, regionale of plaatselijke krant, met als doel om nog niet eerder geopenbaarde gestructureerde informatie van specifieke nieuwsgebeurtenissen op journalistieke wijze te vermelden.
Een redactioneel artikel is een tekst met een specifiek onderwerp in een tijdschrift, nieuwsbrief, woordenboek of encyclopedie of op een website. Artikelen kunnen de mening weergeven van één of meer auteurs over een specifiek onderwerp, het resultaat van wetenschappelijk onderzoek, of de weergave van een gebeurtenis.
Een artikel bestaat uit een inleiding, middenstuk en afsluiting. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. In de inleiding benoem je de kernvraag, zodat je lezers weten wat ze kunnen verwachten. Schrijf ook vast op hoe jij de aandacht gaat trekken, want je wil ze natuurlijk wel triggeren om verder te lezen.
Een krant heeft verschillende soorten artikelen. We noemen er elf: een hoofdartikel, achtergrondartikelen, recensies, het weerbericht, columns, tv-overzicht, wedstrijdverslagen, interviews, het redactioneel commentaar, ingezonden brieven, opiniestukken.
Naast je krantenartikel(s) moet ook de naam van de krant, het logo, de datum van publicatie, het uitgavenummer en de prijs op de voorpagina vermeld staan. Daarnaast is het ook gebruikelijk om op de voorpagina van de krant naar een aantal belangrijke krantenartikels te verwijzen die verderop in de krant te vinden zijn.
Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen algemene kranten (kranten die over van alles gaan) en gespecialiseerde kranten (kranten die meer over één onderwerp gaan).
Het Nederlands heeft drie lidwoorden: de, het en een. De en het zijn de bepaalde lidwoorden. Een is het onbepaald lidwoord. Lidwoorden staan voor een zelfstandig naamwoord, zoals vrouw, bus, uur.
Het woordgeslacht zie je aan een (o), (m) of (v) achter het woord in het woordenboek. Bij onzijdige woorden gebruik je altijd het lidwoord “het” of “een”. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen altijd “de” of “een” als lidwoord.
Een is een onbepaald lidwoord. Als je zegt dat je een film wilt zien, ga je er vanuit dat de lezer of luisteraar niet weet over welke film het gaat (en jijzelf misschien ook nog niet).
De Telegraaf is onlosmakelijk verbonden met het koningshuis. Sinds november 1952 is er elke dag wel iets te lezen over de koninklijke familie. Een van de oudste journalistieke rubrieken in Nederland – Journaal – is op dan ook in het leven geroepen.
De eerste echte periodieke krant van Nederland werd opgericht in 1618 en kreeg de naam 'Courante uyt Italien, Duytslandt, &c'. Zoals de titel doet vermoeden deed de krant voornamelijk verslag van het buitenlands nieuws.
Tenaamstelling: De naam van de auteur komt onder de titel van het artikel te staan. De auteur moet aangeven hoe zijn/haar naam moet worden vermeld. Er worden geen titels vermeld.
Maar waarom eigenlijk? Ten eerste is het (vaak) erg goede en bruikbare content. Als bedrijf bundel je kennis over een bepaald onderwerp, dit verwerk je tot een artikel. Dit artikel zorgt ervoor dat je jouw doelgroep boeit met interessante content én je straalt expertise uit, omdat je kennis deelt.
Journalistieke genres zijn herkenbaar voor de journalist en voor de lezer. Feiten staan vast, maar meningen kunnen verschillen. Het is niet de bedoeling dat een journalist zijn mening geeft in een nieuwsverhaal. Dan houdt de journalist zich bij de feiten.
Wetenschappelijk onderzoek is onderzoek dat voldoet aan wetenschap criteria. Dat betekent dat de resultaten die gepresenteerd worden controleerbaar en feitelijk zijn. Instanties die zich bezig houden met wetenschappelijk onderzoek zijn bijvoorbeeld Hogescholen en Universiteiten.
Samenvattingen volgen altijd dezelfde indeling als het onderwerp dat ze samenvatten, te beginnen met de inleiding en eindigend bij de conclusie van het onderwerp. Hoewel samenvattingen vaak worden gebruikt in academische settings, kunnen ze worden toegepast op elk ander type verhaal.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.