Nootmuskaat maakt niet alleen je maaltijd lekkerder, maar bevat ook een aantal vitaminen en vooral veel mineralen die je niet wilt missen. In het rijtje vitaminen zijn B1, B3, B6 en B9 vertegenwoordigd. Vitaminen B1 en B3 dragen onder andere bij aan je energievoorziening en je zenuwstelsel.
Hallucinerende drug
De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoeveel van de specerij écht schadelijk is, maar het staat wel vast dat een te grote dosis gevaarlijke effecten kan hebben. Vroeger werd nootmuskaat gebruikt als hallucinerende drug die dagen nadien nog duizeligheid en misselijkheid kon opwekken.
Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels. Het kan de spijsvertering bevorderen, slaaploosheid tegengaan en tandpijn verminderen. Nootmuskaat kan helpen de botten sterk te houden en het geheugen verbeteren. Tevens kan het gebruikt worden tegen hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.
Van nootmuskaat kun je onder invloed raken, maar de meeste mensen die het gebruiken geven aan dat ze de effecten onplezierig vinden. Symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, hoofdpijn, verhoogde hartslag en een droge mond. Bij hoge doseringen (meer dan 10 gram) komen hallucinaties voor.
Nootmuskaat bevat een aantal vitaminen (B1, B3, B6 en B9) en mineralen (koper, magnesium, mangaan, zink en calcium), die allemaal een rol spelen bij het gezond houden van je botten. Maar let op, je kunt een nootmuskaatvergiftiging oplopen door (veel) te veel te gebruiken.
Bij 5 gram, dat zijn twee flinke theelepels, kun je al klachten krijgen als buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Een gejaagde hartslag en een hoge bloeddruk komen ook voor.
Nootmuskaat bevat myristicine, dat in grote hoeveelheden giftig is, en hallucinerend en verslavend kan zijn. Het werd ook als een afrodisiacum gezien.
NOOTMUSKAAT
Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal).
Zowel muskaatnoot als nootmuskaat is correct, maar er is een betekenisverschil. Een muskaatnoot is de anderhalve centimeter grote zaadkern van de vrucht van de muskaatboom. Die zaadkern kan geraspt worden tot nootmuskaat, een poeder dat als specerij wordt gebruikt.
Allergisch contacteczeem voor kruiden is veel beschreven bij koks en andere beroepen waarbij regelmatig contact met kruiden is. In Europa zijn volgens de literatuur de meest voorkomende kruiden die een contactallergie opwekken cayennepeper, ka- neel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille en laurier.
Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Komijn is een goede bron van ijzer. Komijn is ook een bron van de mineralen mangaan, magnesium, koper en calcium. Komijn bevat de vitamines A, B1, B2, C & E. Komijn is een goede bron van vezels.
Gebruik en toepassing nootmuskaat
De specerijen worden in veel landen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperziebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Van de vruchten van de boom worden de specerijen nootmuskaat en foelie gemaakt. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit de Banda-eilanden in Indonesië, maar wordt tegenwoordig overal in de tropen verbouwd.
De muskaatboom groeit van nature op de Banda-eilanden in Indonesië, maar wordt tegenwoordig in meerdere tropische gebieden gekweekt. De zaden van de muskaatboom zijn namelijk de bron van twee populaire specerijen: nootmuskaat en foelie.
1 Muskaatnoot weegt ongeveer 4 tot 6 gram.
Nootmuskaatmolens kunnen onderscheiden worden in keramische molens en roestvrijstalen molens. De keramische molen is van betere kwaliteit. De sterkte van het materiaal zorgt ervoor dat het maalmechanisme van de molens in de loop van de tijd maar heel weinig slijt.
Nootmuskaat en foelie zijn afkomstig van de vruchten van de muskaatboom, Myristica fragrans. De vrucht zelf wordt ook gegeten maar kan slecht bewaard worden en is daarom soms alleen in geconfijte vorm te koop. Bij rijpheid van de vrucht splijt de zaadmantel, een vlies rond het zaad, open.
Nootmuskaat is het zaad van de boom, en foelie wordt gemaakt van de vliesachtige omhulsels van het zaad wat in de vruchten van de muskaatboom bevindt. Qua smaak komen ze dicht bij elkaar, toch is nootmuskaat een stukje zoeter dan foelie.