Het batterijsymbool rechtsboven in het scherm geeft de lading van de batterij of de oplaadstatus aan. Als je de batterij oplaadt terwijl je de iPhone synchroniseert of gebruikt, kan het opladen langer duren.
Leg je je iPhone aan de stroom, dan maakt ie een geluidje, voel je een trilling en wordt het batterijpictogram rechtsboven in de hoek van je iPhone-scherm even iets groter. Maar daarna is het lastiger te zien. Je ziet het nog steeds het batterijpictogram: tijdens het opladen zie je hierin een bliksemschicht.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Als je iPhone niet meer oplaadt, is de oorzaak vaak een kapotte kabel of adapter. De lightning-kabels zijn niet heel stevig, dus wellicht zit er een kink in de kabel of is het uiteinde beschadigd. Probeer verschillende stopcontacten uit en test je kabel ook in verschillende USB-poorten.
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Als je Mac of pc niet voldoende stroom levert om de batterij van je iPad op te laden, wordt in de statusbalk de melding 'Opladen uit' weergegeven. Opmerking: Laad de iPad nooit op door deze op het toetsenbord aan te sluiten, tenzij je toetsenbord een USB-poort met hoog vermogen heeft.
iPhone is niet volledig opgeladen
Geoptimaliseerd opladen is misschien goed voor je iPhone-accu, maar het kan soms fout gaan. Dit kan meestal omdat je eerder bent opgestaan dan normaal of omdat iOS een fout heeft gemaakt in het berekenen van het schema. Dit resulteert in een niet volledig opgeladen iPhone.
De oorzaken
Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op. Het oplaadpunt/contactpunt is vies of kapot.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Niet te warm.
Want dan loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Dat betekent dat je device na het opladen minder lang blijft werken dan de specificaties aangeven. De gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt.
Binnen een halfuurtje zit de iPhone 11 Pro alweer voor meer dan de helft vol, volledig opladen is na 1 uur en 47 minuten gepiept. Met zijn grotere accu heeft de iPhone 11 Pro Max iets meer tijd nodig: 2 uur en 22 minuten.
Oververhit en lang opladen
Deze nepkabels gaan in de regel nog veel minder lang mee en ze kunnen kuren vertonen. Dan krijg je een melding in je scherm als 'deze kabel of dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone'.
De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden. De batterij hoeft niet eerst helemaal leeg te zijn.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Je oude iPhone oplader en kabel werken ook prima met je iPhone 13. Let wel op: heeft jouw oude oplader een rechthoekige usb A aansluiting? Dan is die oplader 2 tot 3 zo langzaam als een nieuwe snellader. Bovendien past de nieuwe meegeleverde usb C naar Lightning kabel dan niet op je oude oplader.
Met Apple USB-lichtnetadapters voor iPad en Mac-notebooks kunt u uw iPhone, Apple Watch, AirPods en andere Apple producten opladen. Met Apple USB-lichtnetadapters van 12 W kunt u uw iPad, iPhone, Apple Watch en andere Apple accessoires, zoals AirPods en de Siri Remote, opladen.
Als u een overzicht van uw batterijniveau en de batterijactiviteit van de afgelopen 24 uur tot maximaal de afgelopen 10 dagen wilt zien, gaat u naar 'Instellingen' > 'Batterij'.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Een iPhone-accu gaat na iedere oplaadcyclus achteruit. Één cyclus is het eenmalig opladen van 0 naar 100 procent. Hang jij je iPhone al aan de lader als deze nog 20 procent batterijlading over heeft? Dan duurt het iets langer dan één keer opladen voordat je accu een volledige cyclus ondergaat.