Konijnen kunnen trekken aan de tuit van de drinkfles opdoen als bezigheid tegen verveling, of aanleren uit frustratie omdat er niet snel genoeg water uit komt. Wat er voor zorgt dat het water wel uit de drinkfles gaat, maar niet door de konijnen opgedronken zal worden.
Als het in de zomer warm is, moet je konijn voldoende water kunnen drinken om op die manier af te koelen. Verder kunnen konijnen uit verveling gaan trekken aan de tuit van de drinkfles. Dit doen ze soms ook om hun frustratie af te reageren want ze krijgen er met moeite water uit als ze dorst hebben.
Juiste hoogte: zorg ervoor dat het drinkflesje op de juiste hoogte hangt, zodat je konijn zijn kop niet hoeft te draaien om te drinken. Hij moet er rechtstandig voor kunnen zitten als hij drinkt, want anders kan hij last krijgen van zijn nek(spieren).
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Classic drinkfles voor Konijn,
U kunt water in een bakje doen maar binnen enkele minuten ligt het vol met zaagsel, hooi en ontlasting. Met Classic drinkfles heeft uw konijn altijd schoon en helder water, ook als u een weekend weg gaat is er voldoende water aanwezig. Heeft u 2 of meer konijnen hang dan meerdere flessen.
Dus Geen drinkbak en laat hem maar even dorst hebben dan is hij pas getriggerd om het te gaan leren dat is meestal pas met 2 a 3 dagen. Elke dag tik je 1,2,3 keer tegen het pinnetje aan en laat zien dat daar het water uit komt. Als hij maar dorst genoeg heeft leert hij het vanzelf echt waar!!
Vaak draaien ze hun kopje dan helemaal scheef om te drinken. Dat is niet fijn voor ze. Als je nu een ongelijk koppel hebt, dus een groot konijn en een klein konijn. Hang dan 2 flessen op, ieder op de goede hoogte voor het konijn.
Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Vul het flesje met wat suiker, vullen met koud water en schudden maar. Binnen een paar tellen is alle groene aanslag verdwenen.
Konijnen zijn van nature zindelijke dieren een ruime toiletbak mag zeker niet in zijn verblijf ontbreken! Deze handige toiletbakken zijn verkrijgbaar in 2 maten. Medium: 40 x 30 x h 10 cm = Goed voor jonge konijnen en dwergkonijnen. Large: 50 x 35 x h 12 cm = Goed voor jongen tot grote konijnen.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml. water per kg lichaamsgewicht nodig, wanneer het konijn niet genoeg wil/kan drinken is het nodig dat de dierenarts onderhuids vocht toedient. Een konijn met vochttekort wordt slap en apathisch.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken. Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen.
Geef komkommer met mate!
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Een konijn in het wild is een planten eter
Maar ze smullen ook graag van boeren akkers. Denk daarbij aan granen, maïs en kool. Drinken doen ze bijna niet. Omdat er veel sap zit in het eten van konijnen hoeven ze niet veel te drinken.
Voor cavia's is een middelgroot flesje perfect. Vervang het liefst dagelijks het water, zodat het vers blijft. Controleer regelmatig of er nog wel water uit de fles komt wanneer je de metalen “bol” onderaan het tuitje indrukt. Als je die indrukt, zou er water uit moeten stromen.
Konijnen hebben een natuurlijke drinkhouding als ze uit de waterbak drinken, en kunnen wat gulziger water binnen krijgen. Het kost weinig moeite, wat zeker in de zomer als het erg warm is, en in de winter als het vriest heel fijn is. Een waterbak raakt niet verstopt, konijnen kunnen er altijd uit drinken.
Een waterbak is zonder twijfel een natuurlijkere manier om te drinken en veel konijnen hebben ook de voorkeur voor een waterbak tegenover een waterfles. Het nadeel van een waterbak is dat deze makkelijk vies wordt door de bodembedekking. Daarnaast kan een waterbak ook omgestoten worden.
Als een konijn de hele dag aan het drinkflesje blijft lurken haal het flesje dan eens weg en zet in plaats daarvan een drink bakje om uit te proberen of er dan minder wordt gedronken. Oorzaken van het vele drinken kunnen zijn: Blaasproblemen. Blaasontsteking.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.