Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Het slachtoffer voelt zich vaak (erg) ziek: heeft last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven. Soms heeft het slachtoffer een stekende hoofdpijn. Neusloop, zweten, tranenvloed, speekselvloed en ademhalingsmoeilijkheden zijn symptomen.
Bewaar ze ook niet bij fruit, dan zullen de champignons sneller achteruitgaan. Hoe weet ik of de champignons niet goed meer zijn? De champignons zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door te kijken, ruiken of zelfs proeven.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden. Het meest vreselijke deel is waarschijnlijk het besef dat je schimmel hebt gegeten.
Verse champignons moeten een beetje zoet en aards ruiken, maar niet vies. Als je even ruikt en ze ruiken scherp of naar vis, is het tijd om ze weg te gooien. Gooi bedorven voedsel meteen weg om te voorkomen dat bacteriën en schimmelgroei zich verspreiden naar andere dingen in je koelkast.
De champignons zijn donkerder geworden
Ze hebben altijd wel wat vuil, waardoor ze wat vlekkerig kunnen ogen. Maar in principe zouden ze, nadat je het vuil hebt verwijderd, een egale kleur moeten hebben. Als je ziet dat je champignons onder de bruine vlekken zitten, kun je ze het beste weggooien.
Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Champignons bewaren doe je nooit buiten de koelkast bj kamertemperatuur, want dan zijn enekele uren laten de paddenstoelen al aan het bederven. De koelkast is dus de aangewezen plek, en dan bij voorkeur niet in een pastic verpakking, maar op een bord of in een openbakje zodat de paddenstoelen kunnen ademen.
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Het is heel lastig om te bepalen hoeveel beschimmelde producten je veilig kunt eten, als je dat ooit al zou willen. Rietjens: "Dat hangt af van welke gifstof de schimmel kan produceren en hoeveel de schimmel geproduceerd heeft. Dat moet je meten met apparatuur."
Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Vergeet niet: er is ook helemaal niets mis met het schoonborstelen van de champignons. Je voorkomt erin ieder geval mee dat de eetbare paddenstoelen slijmerig worden.
Het zand veeg je weg met keukenpapier. Cantharellen, portobello's en shiitakes veeg je schoon met een stukje vochtig keukenpapier. Minder tere paddenstoelen zoals champignons, kastanjechampignons en portobello's kun je ook met een zacht champignonborsteltje schoonmaken.
Leg een champignon in de eiersnijder en klap de snijder langzaam dicht. *Schrik niet: eerst zal de champignon iets meeveren, maar uiteindelijk zullen de draadjes er echt doorheen snijden.