De Amerikaanse National Peanut Board raadt aan om dichte potten te bewaren op een donkere, koele plek en een geopende pot in de koelkast. Pindakaas die op deze aanbevolen manier bewaard wordt, en waar geen messen met bijvoorbeeld boter of jam in hebben gezeten, kan na de THT-datum nog zo'n 5 tot 8 maanden goed blijven.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Hoewel sommigen aangeven dat noten tot twee maanden na de THT-datum nog gegeten kunnen worden. Ongepelde pinda's kunnen, als de noten ook gebrand zijn, ook een week of vier bewaard worden. Niet gebrande pinda's zijn niet geschikt voor consumptie, en de dieren die deze eten kijken niet na of de noten nog houdbaar zijn.
Het is een vraag die we onszelf vaak stellen, want wanneer is een product nu écht over de datum? Naast zout, suiker en poedermelk kunnen deze producten in elk geval tot mensenheugenis in je kelderkast blijven staan.
Volg anders deze richtlijnen: Natuurlijke pindakaas: maak deze in minder dan een maand op als je 'm in de kast zet. Als je de pot in de koelkast bewaart blijft het enkele maanden goed. Pindakaas met toegevoegde middelen: als je de pot in de kast zet, blijft-ie twee tot drie maanden goed.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Maar hoe weet je dan of pindakaas écht niet meer goed is? Gewoon door te proeven en te ruiken. Als je de geur en smaakt niet prettig vindt, dan kan 'ie omgespoeld de glasbak in.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is. Als er echt mycotoxinen waren geweest, was je allang ziek geweest.
Houdbaarheid Rozijnen
Als de rozijnen nog in de ongeopende verpakking zitten, en meestal is dat een plastic verpakking, kunnen de rozijnen nog 6 tot 9 maanden bewaard worden. Als ze al wat langer liggen, kijk dan voor de zekerheid op de datum op de verpakking.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De structuur van pindakaas verandert door de koude lucht in de koelkast van smeuïg naar hard en droog. Je kunt je pindakaas het beste in een keukenkastje bewaren en de pot op de kop bewaren.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt.
Voedingswaarden 100% pindakaas
Onverzadigd (=Oke) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het levert namelijk veel calorieën voor je lichaam, waardoor je ongemerkt kunt aankomen in gewicht.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.