Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan.Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit. Gebruik dus zonnebrand van minimaal factor 30, dat je dertig minuten voordat je in de zon gaat moet opsmeren. Herhaal dit elke twee uur, of vlak na het zwemmen of sporten.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Dat u kunt verbranden in de schaduw, heeft te maken met weerkaatsing van de UV-straling. Op die manier kan de zon u met een omweg toch bereiken, ook als u beschut zit. En zo kunt u alsnog bruin worden, maar dus ook verbranden.
Ook zonder kun je verbranden
Bovendien laten wolken nog altijd 80 procent van de UV-straling door. Maar ook op een koele, heldere dag kun je verbranden. De hoeveelheid UV-straling is niet afhankelijk van de temperatuur, maar van de stand van de zon en ook factoren als wolken, vocht en stof in de lucht en ozon.
Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden. Dit komt doordat de uv-straling ook in de schaduw de huid weet te bereiken. Hoe komt dat? Dat komt doordat op een zomerse dag zonder bewolking ongeveer de helft van de uv-straling de grond van de aarde rechtstreeks weet te bereiken.
Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden. Ga op het juiste tijdstip van de dag in de zon. De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Je kunt niet zeggen: na zoveel keer verbranden, krijg je huidkanker. Maar elke keer schade is er eentje." Het grootste risico op melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker, is verbranden, vertelt Wakkee. "Vooral bij jonge kinderen is verbranden schadelijk.
“Als je verbrandt, ook al is het maar 1 keer, dan zit er dus schade in je DNA waardoor de kans op huidkanker groter is”, vertelt Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding aan Metro. Ook 1 keer verbranden kan dus al vervelende gevolgen hebben, al is de kans uiteraard groter als het u vaker is overkomen.
Het antwoord op deze vraag is simpel: nee, je wordt niet sneller bruin nadat jouw huid is verbrand. Uiteindelijk breng je hiermee alleen maar schade toe aan de huid. Je wordt sneller bruin als je goed voor jouw huid zorgt door een zonnebrand met SPF te gebruiken.
De snelste en veiligste manier om bruin te worden zonder lang in de zon te hoeven liggen is door het gebruik van een zelfbruiner. Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat je tijdelijk dat mooie bruine kleurtje geeft zonder dat je er uren voor hoeft te zonnen.
Je kunt door je kleding heen nog steeds verbranden: Een droog wit T-shirt biedt slechts een bescherming van SPF 15. Te weinig als je kind de hele dag buiten is dus. Er is ook speciale kleding die UV-straling tegenhoudt. Deze kleding biedt een bescherming vergelijkbaar met zonnebrandcrème met SPF 50.
“Een parasol houdt een bepaald percentage, ongeveer 40%, van de uv-straling tegen. Het doek van de meeste parasols is echter niet gemaakt van uv-werend materiaal.De straling kan de huid dus alsnog bereiken door de parasol heen.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Het duurt een paar uur voor je het voelt
Wanneer je verbrandt, voel je dat meestal niet gelijk. Je velletje wordt pas goed rood na twee tot zes uur nadat je bent verbrandt. Ook zal het dan nog niet echt pijn doen – het pijnlijkst is je verbrande huid na zes tot achtenveertig uur.
De dode huidlaag laat los: een proces dat enkele dagen kan duren. Blijf in elk geval van de velletjes af: als je krabt of ze lostrekt, heb je een grote kans op irritatie, ontstekingen, korstjes en zelfs littekens. De huid laat namelijk niet overal even snel los, waardoor het weefsel van je huid wordt meegetrokken.
Zeker wanneer het bewolkt is kunnen juist deze lichaamsdelen het snelst verbranden: De bovenkant van je borst en je schouders. De bovenkant van je oren en je haarlijn.
Bij zonverbranding zijn er verschillende gradaties:
Uw huid wordt lichtrood binnen 6 tot 24 uur na blootstelling aan het zonlicht. Zonder vervellen verdwijnt het binnen één tot drie dagen.
Door het ultrafijne filmlaagje dat op de huid achterblijft, worden je handen beschermd tegen invloeden van buitenaf. De hoge beschermingsfactor SPF 15 zorgt ervoor dat zonnestralen je huid niet kunnen beschadigen.
Aftersun bevat vaak vochtinbrengende ingrediënten, zoals hyaluronzuur en glycerine. Daarnaast helpt aftersun bij het herstellen van de huidbarrière en brengt het het vochtgehalte van je huid weer op peil. Aftersun helpt je verbrande huid koelen. Een verbrande huid voelt vaak warm aan.
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Zeker als je een lichte huid hebt of al lang niet in de zon bent geweest, kan je het best 's ochtends of na 15 uur zonnen.
Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat een actief bestanddeel bevat dat de huid kleurt. Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen.