Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen.Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is. Bruin worden zonder de zon is dus goed mogelijk, pas daarom ook goed op en smeer je huid goed in.
Ook als het heel bewolkt is, maar licht buiten, kun je nog steeds verbranden en is het raadzaam om te smeren.” Fabel 4: Ik gebruik regelmatig zelfbruinende crème, dus dan hoef ik niet ook nog eens zonnebrand te gebruiken.
Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin.
Je zou denken dat je op een onbewolkte dag meer uv-straling op je huid krijgt, maar dat is dus niet zo. Bij een licht- tot halfbewolkte lucht krijg je tot twintig procent meer uv-straling op je huid. 'Dat komt omdat de uv-straling wordt weerkaatst op de wolken en ook die straling komt op je huid.
Zonnen aan het water
Water reflecteert uv-straling, dus je wordt sneller bruin aan zee of bij het zwembad. Daarnaast wordt zonlicht ook op grote, lichte oppervlakten gereflecteerd, dus het strand en de witte vakantiehuisjes in Griekenland geven ook extra straling.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat een actief bestanddeel bevat dat de huid kleurt. Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Hoe lang je in de zon moet zitten om bruin te worden ligt aan verschillende factoren, niet bij iedereen is dit hetzelfde. Het ligt bijvoorbeeld aan je huidtype, de intensiteit van de zon en de beschermingsmaatregelen die je neemt. Je kunt dus niet zeggen, na 30 minuten zonnen wordt je bruin.
Je kunt door je kleding heen nog steeds verbranden: Een droog wit T-shirt biedt slechts een bescherming van SPF 15. Te weinig als je kind de hele dag buiten is dus. Er is ook speciale kleding die UV-straling tegenhoudt. Deze kleding biedt een bescherming vergelijkbaar met zonnebrandcrème met SPF 50.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Extra weerkaatsing van zonnestralen
Echter water en zand werken als een soort spiegel en weerkaatsen de zonnestralen, dus ook het ultraviolette zonlicht. De weerkaatsing van het zonlicht wordt door water en zand met 10 tot 20% versterkt. Hierdoor kun je bij zonkracht 7 zeer snel verbranden, al binnen 10 minuten.
Zo word je mooi egaal bruin en vermijd je dat een specifiek lichaamsdeel verbrandt. Blijf niet langer in de zon dan nodig. Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Om bruin te kunnen worden, dient er melanine pigment aangemaakt te worden. Melanine pigment reguleert de kleur van de huid. Het kan zijn dat je gezicht minder melanine bevat dan de rest van je lichaam. Dit betekent dat je hier minder pigment aan maakt om bruin te worden.
"Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde", schrijft het instituut op haar website. "Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een duurdere variant.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.