Brussel staat op plaats 78 op de ranglijst van duurste steden voor expats van adviesbureau Mercer. De hoofdstad zakt één plaatsje in de ranglijst. Hongkong is voor het derde jaar op rij de duurste stad.
Hongkong mag zich voor het derde jaar op rij de duurste stad ter wereld noemen. Daarnaast staan ook Tokio, Shanghai, Guangzhou en Seoel in de top tien. En ook Tel Aviv, meer richting het Midden-Oosten, vervoegt het lijstje. Enkele steden werden ook goedkoper dit jaar.
Het pittoreske Sint-Martens-Latem ten zuiden van Gent is al jarenlang de duurste gemeente van het land, en dat was vorig jaar niet anders. Een huis ging er voor gemiddeld 768.265 euro onder de hamer, een stijging van liefst 25 procent in een jaar tijd.
Antwerpen volgt op 916 euro, Leuven, Mechelen en Gent op respectievelijk 847, 789 en 776 euro. In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde ben je in Brussel gemiddeld bijna 400 euro meer kwijt per maand. Ook als je de evolutie tegenover 2018 vergelijkt, gaat het in Brussel harder dan in Vlaanderen.
De verschillen tussen regio's en gemeenten blijven wel erg groot. Vlaanderen blijft de rijkste regio. Op Lasne na bevinden alle rijkste gemeenten van het land zich in Vlaanderen. Sint-Martens-Latem staat traditioneel bovenaan met een gemiddeld inkomen van 25.375 euro, of de helft boven het nationaal gemiddelde.
De goedkoopste steden ter wereld
Acht van de tien goedkoopste steden om te leven bevinden zich in Afrika of Azië. Helemaal onderaan in de lijst staat Tunis, dat volgens het onderzoek de goedkoopste plek is om te wonen. Net daarboven staan Windhoek (Namibië), Tasjkent (Oezbekistan) en Bisjkek (Kirgizië).
De duurste stad in Europa blijkt Amsterdam (Nederland) te zijn.
Uit een studie van 132 landen blijkt Zwitserland het duurste land ter wereld om in te leven. Er werd onder andere gekeken naar de kost van boodschappen, kleding en een accommodatie. Ook België staat in die top 20. Samen met Noorwegen en IJsland is Zwitserland de duurste plaats ter wereld om te wonen.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
1. Macedonië En dan als laatste het aller goedkoopste land van Europa; Macedonië. Macedonië is maar liefst 62 procent goedkoper dan het Europees gemiddelde.
Bij de iets duurdere landen zitten Nederland (+ 10% in vergelijking met het gemiddelde, dus 1% duurder dan België), het Verenigd Koninkrijk (+ 14%) en Ierland (+ 18%).
Amsterdam staat in de lijst met duurste steden wereldwijd op de veertigste plaats. Een jaar stond onze hoofdstad nog een stuk hoger met plek 32. Met de hoogte van de brandstofprijs pakte Amsterdam wel bijna de eerste plaats. Alleen in Hongkong zijn autobezitters nog duurder uit.
Uit ons jaarlijkse onderzoek naar de duurste steden van Nederland blijkt dit jaar dat Amsterdammers het meest betalen voor hun autoverzekering. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste stad is in 2022 €126 op jaarbasis.
Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Alleen in Londen en Parijs betaal je meer. In onze stad betaal je gemiddeld 1641 euro per maand voor een huurwoning. In Londen is dat 1850 euro en in Parijs maar liefst 1964!
De goedkoopste gemeente in West-Vlaanderen: Met een gemiddelde woningprijs van 180.967 euro was Menen vorig jaar de goedkoopste gemeente van zowel West-Vlaanderen als Vlaanderen. Ook daar is de prijs in 2021 toegenomen.
Hongkong is het wereldwijd de duurste stad om te leven als expat, zo blijkt uit de nieuwste editie van Mercers jaarlijkse Cost of Living-onderzoek. De rest van de top vijf bestaat geheel uit Zwitserse steden. Amsterdam staat een stuk lager, maar is wel tien plekken gestegen.
Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Het gemiddelde maandbedrag in de hoofdstad is 1641 euro. Alleen in Londen (1850 euro) en koploper Parijs (1964 euro) betaal je meer.
In dit overzicht is Amsterdam als uitgangspunt genomen, dat bijna de helft goedkoper is dan New York, wederom de duurste stad. Ook in Londen (143%) en Tokio (127%) is het leven flink duurder dan in de Nederlandse hoofdstad. Fors goedkoper dan Amsterdam (en zo'n 3,5 keer goedkoper dan New York) zijn Kiev en Sofia.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
De absolute winnaar is Tilburg: daar krijg je het meest voor het geld dat je in een huis stopt. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 410.000 euro, bijna 20 procent meer dan tien jaar geleden.
Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.