Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid. Men zegt wel eens dat het beter is om de teef voor de operatie eerst een nestje te laten krijgen, maar dat is niet waar! Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden.
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Uiteindelijk krijgt zo'n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
Vanaf welke leeftijd kan je een hond laten castreren? In principe kan je een reu vanaf zes maanden leeftijd laten castreren. Vaak is het beter om te wachten tot de hond wat ouder is.
Rassen met een volwassen gewicht > 20 kilogram: Sterilisatie kan het beste worden uitgevoerd 2-3 maanden nadat de eerste loopsheid is opgetreden. Hoe eerder een teefje wordt gesteriliseerd hoe groter de reductie van het risico op melkkliertumoren. Met iedere loopsheid neemt dit beschermende effect van sterilisatie af.
De kosten van een operatie om je huisdier te laten steriliseren verschillen per dierenkliniek. Een gemiddelde sterilisatie kost ongeveer 200 euro. Verder hangt de prijs ook af van de behandelingsmethode. De laparoscopische operatie is in bijna alle dierenklinieken duurder dan een traditionele operatie.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Is sterilisatie hond pijnlijk? De eerste dagen na een sterilisatie kan de hond napijn hebben, ook al laat ze dat misschien niet merken. Geef haar daarom altijd de pijnstilling die de dierenarts mee naar huis geeft. Ook helpt pijnstilling bij een goede wondgenezing.
Dit houdt in dat ze op haar rug gedraaid wordt, daarna wordt ze geschoren en gewassen. Als laatste wordt de huid gedesinfecteerd. Als ze helemaal klaar is voor de operatie wordt ze naar de operatiekamer gebracht. De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Bij katers worden de testikels verwijderd, bij kattinnen de eierstokken en soms ook de baarmoeder. Bij een sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar enkel de eileiders of zaadleiders onderbroken.
Na beide behandelingen is de reu onvruchtbaar. Castratie heeft echter meer gevolgen dan alleen onvruchtbaarheid, omdat de hormoonproductie in de teelballen wegvalt. De gevolgen hiervan zijn beschreven in eerdere artikelen. Bij sterilisatie verandert er niets aan de hormoonhuishouding.
Sommige honden hebben na de castratie een wat tragere stofwisseling.Ook kunnen ze wat rustiger worden, met name in het gedrag naar andere honden toe. Hierdoor zou hij/zij wat dikker kunnen worden. Weeg uw hond regelmatig, zodat u op de gewichtsverandering kunt reageren.
Tijdens de voorafgaande 10 dagen moet de hond een halskraag op of een rompertje dragen zodat ze absoluut niet aan de wond kan likken of bijten. Tevens is het belangrijk dat u uw hond niet laat zwemmen in deze periode. Ook kan teveel wandelen, spelen en springen spanning geven op de buikwand.
Het is belangrijk dat hij/zij een warme plek heeft waar hij/zij rustig bij kan komen.Ga in het begin regelmatig kort en aangelijnd met uw hond naar buiten zodat hij/zij zijn behoeftes kan doen. Maak de eerste dagen geen lange wandelingen. Geef in principe geen voer de avond na de ingreep.
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij sterilisatie. De ernstigste is het nabloeden uit de baarmoeder of eierstokstomp. In het ergste geval kan een hond hier aan dood bloeden, maar gelukkig komt dit bij een goede techniek zelden voor.
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt. Zij mag niet aan de wond zitten of likken.
Na een sterilisatie zal de hond niet meer loops worden. Daardoor kan ze niet meer drachtig worden en vloeit zij geen bloed meer. Doordat haar hormoonproductie, door de sterilisatie, afneemt zal zij ook niet meer aantrekkelijk zijn voor reuen.
Honden krijgen na castratie vaak een verhoogde eetlust, terwijl ze juist minder gaan bewegen en dus minder energie nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat een hond na de ingreep vrij snel dikker kan worden, als u hem zijn normale eten blijft geven. Dit geldt zeker voor de eerste maanden na de ingreep.
Sterilisatie kan leiden tot een (beperkte) gedragsverandering. Doordat de hormoonspiegel verandert, kan een teefje rustiger worden of juist feller (mogelijk zelfs iets agressief).
De hond hoeft niet meteen gesteriliseerd te worden als ze last heeft van schijnzwangerschap. Schijnzwangerschap is vaak een terugkomend probleem. Het kan zijn dat de hond met een sterilisatie meteen is geholpen en hier geen problemen meer mee heeft.
Wat zijn de voordelen van steriliseren
Onder de invloed van hormonen, geproduceerd door de eierstokken, kan de hond 2 maanden na de loopsheid schijnzwanger worden.
Probeer de eerste week het uitlaten van uw hond te beperken tot kleine stukjes. Bij de kat is het verstandig deze de eerste dagen binnen te houden. We raden het af om gedurende de eerste week na operatie met uw dier te gaan zwemmen.
Over het algemeen kan je reuen vanaf zes maanden veilig laten castreren. Vanaf welke leeftijd je precies kan castreren is afhankelijk van het ras van je hond. Overleg dit altijd met je dierenarts, want te vroege castratie kan leiden tot incontinentie.
Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld. Dit is meestal het moment dat de hechtingen verwijderd mogen worden. Sommige honden likken nooit aan een operatiewond, dan is het vaak voldoende om 2-3 dagen een shirt te gebruiken, of zelfs helemaal niet.