Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur. Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft.
Sommige baby's hebben bijvoorbeeld een voeding nodig om in slaap te vallen. Er is dan een slaapassociatie ontstaan met de nachtvoeding. Je baby heeft een voeding nodig om in slaap te vallen of om weer in slaap te komen als hij 's nachts wakker wordt.
De meeste baby's zijn dol op een fijne massage! Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage!
het kan ook zijn dat je baby te moe is om in slaap te vallen bijvoorbeeld na een drukke dag. je kindje kan last hebben van verlatingsangst. Dit komt meestal voor bij baby's vanaf zes maanden oud. ook als je baby ziek dreigt te worden of net ziek is geweest kan je baby last krijgen van slaapproblemen.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
In slaap drinken
Je kunt je kindje zichzelf in slaap laten drinken aan je borst. Een vol buikje, mama dichtbij en een beetje van de hormonen oxytocine en cholecystokinine (CCK) maken je kindje relaxt en slaperig. In slaap vallen is geen probleem!
Na zes tot acht weken kan je beginnen om je kindje te laten wennen alleen te slapen. Je kan je baby best naar bed brengen voor hij of zij helemaal ingeslapen is zodat hij of zij niet in een vreemde omgeving wakker wordt.
Bijna alle kinderen maken fases door waarin ze minder goed slapen. Ze hebben last van nachtmerries, worden 'zomaar' wakker 's nachts of willen 's avonds niet gaan slapen. Dat is heel normaal en meestal niets om je zorgen over te maken.
Als je kind 's nachts wakker wordt en zachtjes huilt of geluiden maakt, wacht dan even een paar minuten. Misschien valt hij zelf weer in slaap. Veel kinderen worden 's nachts even wakker en vallen weer in slaap. Lukt dit niet, ga dan naar hem toe.
Je kindje houdt zichzelf wakker
Als je baby'tje steeds maar weinig of heel kort slaapt komt dat waarschijnlijk omdat hij de slaapcyclus niet goed doorloopt en in zijn 'actieve slaapfase' steeds wakker wordt. Daardoor komt hij niet in de 'stille slaapfase' en slaapt te kort en komt niet aan goed uitrusten toe.
Borstvoeding afbouwen gaat ook in dit geval geleidelijk: u kiest één voeding die u niet meer wilt geven en u geeft uw kind op dat tijdstip een fles met kunstvoeding van 100 of 150 ml. In dit geval is het wel belangrijk om de avond en ochtend voeding het laatste af te bouwen.
Slapen en voeden baby vanaf 2-3 maanden
Hoe lang die dutjes duren, verschilt per kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Baby's kunnen om veel verschillende redenen plotseling 's nachts wakker worden en beginnen te huilen. Als je zeker weet dat het niet door honger, kou of hitte, een volle luier of ander fysiek ongemak komt helpt het misschien al om in de buurt van je baby te zijn, oogcontact je maken en je baby zachtjes aan te raken.
Je kunt je baby na de voeding even licht wakker maken en hem dan slaperig in zijn bed leggen. Je zorgt er daarmee voor dat voeding geen slaapassociatie wordt die je baby altijd nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Nu werkt dit nog prima, maar uiteindelijk zorg dit voor een lichtere slaap en kortere slaapjes.
Wat is een droomvoeding
Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Jonge baby's drinken vaak minstens acht tot tien keer per dag. Hier vind je het voedingsschema borstvoeding. Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.