Afpersing is een bijzondere vorm van diefstal met geweld en/of bedreigingen. Het onderscheid bestaat erin dat de dader van dit misdrijf de goederen niet wegneemt maar doet afgeven, als gevolg van geweld of bedreiging.
aftroggelen, chanteren. als synoniem van een ander trefwoord: afdwingen (ww) : afdreigen, afpersen, forceren, ontfutselen, ontwringen.
Afpersing is een vorm van diefstal waarbij de afperser je door geweld of intimidatie dwingt tot het betalen van geld of leveren van goederen. Hij dreigt dan bijvoorbeeld met fysiek geweld of brandstichting. In Nederland heeft 10% van de ondernemers met afpersing te maken. “De invloed van afpersing is groot.
De maximale straf die op afpersing staat, is negen jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro. Indien de afpersing echter gepleegd is door twee of meer personen, is de maximale straf zelfs twaalf jaar. Met de juiste verdediging zal de maximale straf niet opgelegd worden.
Bij de afpersing geeft het slachtoffer goederen zelf weg, waarbij de dader geweld gebruikt, of dreigt met geweld. Afdreiging bevat geen geweldelement, anders dan bij afpersing. Wel is er altijd een vorm van dreiging aanwezig bij afdreiging: bedreiging met smaad.
Is chanteren strafbaar? Ja zeker is dit strafbaar. Maar de politie kan pas tot vervolging overgaan als het slachtoffer wil dat de politie de verdachte vervolgt. Chantage is een zogenoemd “klachtdelict”.
Afpersing wordt bestraft met een gevangenisstraf van 6 maanden tot 4 jaar of door strafarbeid tot 4 jaar met een gevangenisstraf tot 2 jaar.
Als je wordt afgeperst betekent het dat iemand iets van u wil, bijvoorbeeld geld of dat u iets voor diegene doet, in ruil voor uw veiligheid. Het bedreigen met (seksuele) mishandeling, geweld of de dood is strafbaar. Naast afpersen bestaat ook afdreigen.
De wet heeft het over afdreiging en niet over chantage. In artikel 318 Wetboek van Strafrecht (Sr) staat: “Hij die … wordt als schuldig aan afdreiging gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie”. Dus dat ouderwetse woord afdreiging hebben we te danken aan de wet.
Lekdicht en drukbestendig
Installaties kunnen worden afgeperst met drinkwater, olievrije lucht of een inert gas zoals kooldioxide of stikstof. Voor het afpersen van huishoudwaterinstallaties mag in plaats van drinkwater gebruik worden gemaakt van huishoudwater als afpersmedium.
Artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht stelt 'dwang' strafbaar. Wie met bedreiging, intimidatie of met andere middelen iemand dwingt iets te doen of te laten, begaat een misdrijf.
Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden. Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Denk daarbij aan: Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of appberichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
Afdreiging is beter bekend als chantage. Het is een vorm van afpersing waarbij geen gebruik wordt gemaakt van (dreiging met) geweld. Bij afdreiging wordt iemand bewogen om iets te doen of te laten tegen zijn directe wil door te dreigen met de openbaarmaking van een geheim of gevoelige informatie (smaad).
Strafbare bedreigingen
Artikel 285 Sr. geeft een limitatieve opsomming van de strafbare bedreigingen: Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, Bedreiging met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking; 10 jaar na de einduitspraak of 10 jaar na het volledig voldoen van een strafbeschikking als er een vrijheidsstraf of een taakstraf is opgelegd; 2 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Voor zedenmisdrijven geldt dat de termijn afhangt van de maximale gevangenisstraf die staat voor een bepaald zedendelict. Er geldt geen verjaringstermijn voor delicten met een maximale celstraf vanaf twaalf jaar. Die misdrijven kunnen niet verjaren.
Emotionele chantage is een vorm van manipulatie. Daarom wordt het ook wel eens emotionele manipulatie genoemd. Het komt erop neer dat iemand een ander chanteert door gebruik te maken van zijn zwakheden. Denk daarbij aan schuldgevoelens of angst.
Smaad is wanneer iemand met het negatieve bericht uw goede naam wil beschadigen door de waarheid over u te vertellen. Bijvoorbeeld als u vast zat in de gevangenis en iemand dit bericht verspreidt.
Van sextortion kun je aangifte doen. Ga niet in op de bedreigingen. Wanneer je doet wat er van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt.
Ben jij bedreigd via social media of op straat? Loop er dan niet alleen mee rond! Ga langs een politiebureau, daar kan je eventueel aangifte doen. Probeer al je (online) berichten te bewaren, dit kan je gebruiken als bewijs.
Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Dit kan op verschillende manieren: door het achterhalen van iemand zijn inloggegevens (door deze te raden of onderzoek te doen op je social media) door iemand te dwingen zijn gegevens te vertellen (door bedreiging of chantage);
als synoniem van een ander trefwoord: afpersing (zn) : chantage, knevelarij.