Champagne wordt meestal als aperitief gedronken. Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Een mix van rood fruit
Bessen en champagne zijn een klassieke combinatie. Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen.
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
DE BESTE CHAMPAGNE
Er zijn dure en minder dure champagnes. Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
Omdat de Champagne vrij noordelijk ligt en niet alle wijnstokken op zuidelijke hellingen groeien is het suikergehalte soms te laag om na de gisting de vereiste 10,5 procent alcohol te bereiken.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Ook bij nagerechten en zelfs sommige kaassoorten (Brie en Camembert) kan Crémant lekker zijn. Extra aanraders qua combinaties: een toastje gerookte zalm of forel, een voorafje met gevogeltepaté en kaasfondue - die laatste kan machtig zijn, en dan kan een Crémant de smaak lekker verfrissen.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Uit een standaardfles schenk je zo'n 6 tot 7 glazen champagne. Hierboven zie je respectievelijk een demi-bouteille (375 ml), een standaardfles (75 cl), de Magnum (1,5 liter), Jeroboam (3 liter), Methusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter) en Nebuchadnezar (15 liter).
Probeer een Marianne. Schenk ¼ appelsap in je flûte en vul verder aan met champagne. De zoetigheid kun je bepalen door je keuze in appelsap, bijvoorbeeld van groene of rode appels. Ook raden we aan om een Brut champagne te gebruiken om de cocktail niet te zoet te maken.
Kir is een cocktail, gemaakt van een Bourgondische Aligoté met een scheutje Crème de cassis (een likeur die gemaakt is van zwarte bessen). De verhouding mag liggen tussen 2 tot 3 delen wijn met 1 deel likeur. Wordt een andere witte wijn gebruikt dan heet het geen Kir maar blanc-cassis of blancasse.
Kir Royal — Jumbo Supermarkten.