Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen. Een seksuoloog kan ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. De seksuoloog kan je helpen met allerlei seksuele problemen.
WAT IS SEKSTHERAPIE? Sekstherapie is een vorm van gesprekstherapie, waarbij de therapie gericht is op het verbeteren van seksuele zorgen of problemen. Bij sekstherapie wordt er dieper ingegaan op alle factoren die met de seksuele zorg of het probleem te maken kunnen hebben.
Het tarief voor een consult is 100 Euro. Een consult duurt een uur. Een aantal ziektekostenverzekeringen vergoeden vanuit de aanvullende verzekering een aantal gesprekken bij een seksuoloog. U moet zelf nagaan of uw pakket daar recht op biedt.
Hoeveel gesprekken er nodig zijn hangt af van de ernst van het probleem. In de meeste gevallen volstaat een korte begeleiding. Dat kan gaan van één enkel gesprek tot een 10-tal sessies. Bij sommige problemen (zoals pijn bij het vrijen) kan een medisch onderzoek nodig zijn.
Aanvullende verzekering voor gespecialiseerde GGZ
Denk hierbij aan een seksuoloog, een sessie mindfulness bij burn-outklachten, of lichttherapie bij winterdepressie. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering afsluiten. Zo krijg je (een deel) vergoed. Belangrijk is wel dat je een verwijsbrief van een (huis)arts hebt.
Verwijzing en vergoeding
Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt bij seksuele problemen. Als u samen met uw huisarts besluit dat seksuologische hulp nodig is, kan hij of zij u doorverwijzen naar de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie. Een gynaecoloog beoordeelt uw klachten en schakelt de seksuoloog in.
De kosten van relatietherapie zijn afhankelijk van de duur van een sessie. Een korte sessie tussen de 45 en 60 minuten bedraagt € 118,50,- . Een lange sessie duurt tussen de 75 en 90 minuten en kost € 153,50-.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Een deskundig seksuoloog
De titel 'seksuoloog' is niet beschermd, iedereen mag zich zo noemen. Het lidmaatschap van de NVVS is niet voldoende om zich seksuoloog te noemen. Alleen de titel 'seksuoloog NVVS' staat borg voor kwaliteit die toetsbaar is. Deze titel is een kwaliteitskeurmerk en is merkenrechtelijk beschermd.
Een klinisch seksuoloog is opgeleid om je te helpen bij je seksuele problemen. De vragen waarmee je bij een seksuoloog terecht kan, zijn erg uiteenlopend. Het kan een heel algemeen thema zijn, maar het kan ook voor een heel specifiek probleem zijn.
In de opleiding master in de seksuologie (KU Leuven) reflecteer je over de evoluerende positie van relaties en seksualiteit binnen onze hedendaagse samenleving. Vanuit een multidisciplinaire invalshoek neem je als expert en seksuoloog deel aan het debat rond identiteit en seksualiteit.
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen, online berichten van seksuele aard, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen.
Een relatietherapeut helpt jullie om emoties van elkaar te begrijpen, te verwerken en naar elkaar uit te spreken. Jullie maken in dit proces opnieuw bewuste keuzes over het soort relatie dat jullie willen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stabiele band met vertrouwen.
Sensate focus is een handige techniek om je seksualiteit en die van je partner te verkennen. Je streelt elkaar en zegt wat je voelt. Een van de technieken die sekstherapeuten gewoonlijk aan een stel voorstellen, is om momenten te vinden om elkaar te strelen.
Waar werken seksuologen? Een seksuoloog kan werken in een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, een ziekenhuis of andere zorginstelling. Ook zijn er seksuologen met een eigen praktijk.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Als de problemen echter langduriger en/of ernstiger van aard zijn en vaak voorkomen, is het wellicht verstandig om relatietherapie te overwegen. Het doel van een relatietherapie is namelijk om de partners binnen de relatie dichter bij elkaar te laten komen. Vaak is er sprake van een gebrek aan wederzijds vertrouwen.
Complexiteit Snel Doorzien. 'Een relatietherapeut moet de ingewikkelde dynamiek tussen twee partners kunnen zien. Hij moet kunnen omgaan met “meervoudige partijdigheid”. Veel mensen die in relatietherapie gaan, geven elkaar de schuld van de problemen en proberen de therapeut te overtuigen van hun gelijk.
Hoe vind je een seksuoloog? Op de website van de NVVS kun je zoeken naar geregistreerde seksuologen in jouw omgeving. De NVVS is de landelijke wetenschappelijke vereniging die de kwaliteit van de seksuologische hulpverlening bewaakt. Alle erkende seksuologen zijn bij de NVVS ingeschreven.
Normaal gesproken is een matchende Sekstherapeut vooropleiding een voorwaarde. Vaak is er ook een mogelijkheid voor een 21 plus examen of een ECV-certificaat. In de folder van de school vind je extra info m.b.t. de toelatingseisen van deze cursus.
Het antwoord op 'hoe lang duurt relatietherapie', is voor ieder stel anders. Het gemiddelde ligt tussen de 15 en 25 sessies voor de methode die ik toepas (Emotionally Focused Couples Therapy). Maar soms besluit een koppel na zes sessies al dat zij genoeg handvatten hebben gekregen om het verder samen op te lossen.
Het onderzoek naar de slagingskans van relatietherapie is nog volop in ontwikkeling. Niettemin laat research op dit vlak positieve resultaten zien. Volgens onderzoek aan de universiteit van Californië had 75% van de ondervraagde stellen profijt van therapie.
Kinderen vanaf vijftien maanden kunnen seksuele responsen vertonen, zoals blozen, zweten en een verhoogde ademhaling. Jongetjes kunnen een erectie krijgen, hier zijn geen volwassen seksuele gevoelens aan gekoppeld. Vanaf vier jaar kunnen kinderen gevoelens van verliefdheid omschrijven.