Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Tip 2: geef de bevochtiger tijd
Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt. De houten meubels nemen namelijk vocht op, zodat ze niet scheuren door te droge lucht. Hierdoor kan het zijn dat je de luchtbevochtiger de eerste week dagelijks moet bijvullen.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten. Dit moet je nog weten over luchtbevochtiging: Te droge lucht komt haast uitsluitend voor in de wintermaanden.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Simpel gezegd gaat het er bij een luchtbevochtiger om vocht terug te brengen in de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, wordt de lucht droog, wat je huid en ogen kan uitdrogen en irriteren. Wanneer de vochtigheidsgraad stijgt tot een gezond percentage, veroorzaakt de lucht minder ongemak.
Voor een luchtbevochtiger in de woonkamer is een laag geluidsniveau minder belangrijk dan in de slaapkamer. Het is daarentegen wel belangrijk dat deze de grootte van de ruimte aan kan. Over het algemeen moeten luchtbevochtigers voor de woonkamer geschikt zijn voor oppervlaktes tussen de 20 en 60 vierkante meter.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Waarom een luchtbevochtiger kopen
Het aanzetten van de verwarming versterkt het verdampingsproces, waardoor de luchtvochtigheid wel kan dalen tot 30%. Met behulp van een luchtbevochtiger kan dit probleem snel worden verholpen zodat de luchtvochtigheid weer terug op een goed niveau komt.
Een luchtbevochtiger test van de Amerikaanse consumentenbond wijst de beste aankoop uit. De WHU600X van Wood's (voorheen MJS-601 bevochtiger van HACE) is uitgeroepen tot beste koop in de luchtbevochtiger test van de Allergy Consumer Review.
Te hoge luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
De nadelen van chemische luchtontvochtigers zijn de beperkte capaciteit, het blijvend moeten vullen met chemicaliën en de milieubelasting en kosten van afvalverwerking. Een eenvoudige variant vaak gebruikt in koelkasten om de luchtvochtigheid te laten dalen is een bakje met kattenbakkorrels.
Een hygrostaat dient als brein voor een apparaat dat invloed heeft op de luchtvochtigheid in een ruimte. Dergelijke apparaten zijn luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Een hygrostaat kan dus gebruikt worden voor zowel het bevochtigen als ontvochtigen van één of meerdere ruimtes.
Een ultrasone luchtbevochtiger is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van hoogfrequente geluidstrillingen om een extra fijne waternevel te produceren die vervolgens wordt uitgestoten om vocht toe te voegen aan de ruimte. Het wordt vaak beschouwd als de stillere van beide typen luchtbevochtigers.