In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Om dat te voorkomen kan je beter kiezen voor een wasprogramma van maximaal 40 graden. Hetzelfde geldt voor ondergoed met een print of kleur, 40 graden is hierbij zeker de max, mede ook om de kleuren langer te behouden!
Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.
De meeste lingerie kan op een lage temperatuur (30°) in de wasmachine gewassen worden. Gebruik een fijn wasprogramma en een fijnwasmiddel, doseer het wasmiddel op de juiste manier teveel kan het weefsel beschadigen, te weinig wast niet goed schoon.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Wassen op 60°C: wat en wanneer
Denk bijvoorbeeld aan ondergoed, handdoeken en beddengoed, maar ook aan hydrofiele luiers, sportsokken en zelfs dweilen of vaatdoekjes. Eigenlijk kun je het beste als vuistregel aanhouden dat je alles wat je gebruikt in de badkamer, keuken en in de slaapkamer geregeld wast op 60°C.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Met het katoen wasprogramma kan je vrijwel alle witte en bonte katoenen wasgoed wassen. Met dit programma kan je lichte en normaal vervuilde kleding schoonmaken. Bij normaal vervuild katoen is 40 °C het meest efficiënt qua energie- en waterverbruik.
Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen. Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. Het is aan te raden je wasmachine op dit programma maar voor de helft te vullen.
Fijne was refereert aan kleding en andere textiel van delicate materialen. De stof is gemaakt van kwetsbare vezels die zouden kunnen verkleuren, vervormen of beschadigen door water, hitte en centrifuge. Voorbeelden van deze delicate stoffen zijn zijde en wol.
Boxershorts, slips en onderhemden gemaakt van katoen kunnen eenvoudig in de wasmachine gewassen worden. Kies voor gekleurde kledingstukken een temperatuur van 40°C tot 60°C, afhankelijk van de vervuiling, en gebruik een geschikt wasmiddel met kleurbescherming.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Op welke stand was je witte kleding? Stel de wasmachine in op katoenprogramma. Vervolgens pas je de temperatuur aan naar 30 graden. Meeste wasmachines geven namelijk 40 graden aan als standaard temperatuur bij dit wasprogramma.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is.
De was-symbolen op het waslabel verwijzen naar de standaardprogramma's. Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Met de eco-knop was je zuiniger en net zo schoon. Het eco-programma heeft een lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt met minder energie toch schoon. Dat de machine langer bezig is, kost nauwelijks energie: het stroomverbruik zit vooral in het opwarmen van het water.
We adviseren je om slips op 40 graden te wassen. Bekijk wel altijd het care-label op je artikelen (deze vind je op het label) of je de slip op een lagere temperatuur of met een apart programma moet wassen. 2. Was je slipjes altijd met gelijke kleuren.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.