Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten.
Frisse, vaak jonge champagnes hebben vaak smaken van (witte) citrusvruchten.Deze gaan goed samen met lichte gerechten als bijvoorbeeld witvis of zeevruchten. Maar bijvoorbeeld vintage champagnes hebben zich qua smaak langer ontwikkeld, zij gaan beter samen met zwaardere gerechten als gevogelte of kalfsvlees.
Croissants, bacon, garnaal en kreeft, combineren bijvoorbeeld prima met rosé champagne. Je kunt kiezen tussen brut of demi-sec, afhankelijk van wat je precies wilt eten als ontbijt. Vaak denken mensen dat je champagne ook bij zoete dingen kunt drinken, maar die combinatie is nou niet echt geweldig.
Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen. Vergeet ook niet, deze vruchten zitten boordevol vitaminen en antioxidanten.
Daar worden de oesters, kaviaar, sushi, maki en sashimi blij van! Daarnaast kan je Champagne ook prima combineren met verschillende soorten champignons en smaakvolle vlees en gevogelte gerechten.
Goed nieuws voor iedereen die let op de calorieën. Een glas champagne bevat namelijk de helft minder calorieën dan rode of witte wijn. Daarnaast wordt champagne vaak in kleinere hoeveelheden geschonken. Een win-win dus.
Champagne is goed voor de lijn
Echter, waar een gemiddeld glas rode wijn goed is voor zo'n 130 calorieën, krijg je er met een verfrissend glas champagne slechts 90 naar binnen.
Vandaar dat je niet alleen ijsblokjes in de koeler doet, maar juist ook water! De beste verhouding is 1/3e ijs en 2/3e water.Na 20 tot 30 minuten is de champagne optimaal gekoeld. Een champagne is de vriezer koelen bevelen wij niet aan en ook voorgekoelde glazen is geen goed idee.
Moët & chandon Imperial is de klassieker onder de Moët champagnes. Een zeer geliefde champagne en behoort tot 's werelds best verkochte en meest gedronken champagnes.
Kleine hapjes
Wanneer je gaat zoeken op eten combineren met prosecco, dan zal je vinden dat het zich uitstekend laat combineren met schaal- en schelpdieren, vis, maar ook kaas, vlees, veel soorten groente, pasta en lichte risotto.
De bubbels bruisen er prachtig in, waardoor die feestelijke mousse ontstaat. De aroma's van de wijn komen minder goed tot hun recht in dit glas, dat met een inhoud van 12,5 tot 15 centiliter een zuinig glas is. Uit een standaardfles van 0,75 liter, schenk je vijf tot zes glazen.
Cava komt uit Spanje en vaak uit de regio Catalonië, maar is niet perse streekgebonden. De smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen. Lekker bij: tapas met vis of vlees, eieren en patat.
Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter.Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt. Doux champagne.
Als de wijn jong is pasen daarbij oesters, of andere zeevruchten, witvis of een frisse salade heel goed. Is de champagne wat ouder, dan kan het gerecht wat voller van smaak worden. Eet bij deze champagne dan bijvoorbeeld dimsum, kreeft, kip, patrijs of kalkoen.
Doorgaans wordt één fles voor vier personen gerekend als hij als erewijn of aperitief wordt geserveerd. Als tijdens de volledige maaltijd champagne wordt gedronken, moet u één fles per twee personen rekenen.
Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Een champagne ontbijt wordt door veel mensen bij speciale gebeurtenissen genoten.Maar ook om tijdens het ontbijt gewoon de tijd te nemen om lekker te genieten. Want genieten dat is het, een heerlijke champagne gecombineerd met een lekker ontbijt.
Kortom het (zilveren) lepeltje in de flessenhals doet helemaal niets. Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
“Zij die geen risico's nemen, drinken geen champagne.” Dit is een populair gezegde in Rusland en uitgangspunt voor de documentaire The Champagne Drinkers. De Russisch-Nederlandse Polina Medvedeva studeerde met deze documentaire af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.
Champagne kent zeker gezonde eigenschappen, maar wetenschappers raden aan om niet meer dan 2 glazen op een dag te nemen. Overmatig gebruik van alcohol kan namelijk zorgen voor hersenschade of blijvende schade aan de lever.
Prijs: champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Dat komt vooral door de schaarste en doordat champagne langer rijpt dan andere mousserende wijnen. De prijs varieert van rond de 20 euro tot wel in de duizenden euro's voor meer exclusieve champagnes.
Champagne vervangt religieuze rituelen
De wijn was namelijk weliswaar goedkoper geworden, maar nog steeds te duur om elke dag te drinken. Bovendien had deze 'wijn van het hof' nog altijd een aura van prestige om zich hangen. Champagne bewaarde men daarom voor bijzondere gelegenheden.