Na de behandeling Soms is de enkel nog gezwollen, hiervoor krijgt u een steunkous. Om uw enkel weer soepel te krijgen, kunt u oefeningen doen. Meer informatie hierover vindt u verderop in de folder. U mag weer fietsen en autorijden wanneer u de enkel weer goed kunt gebruiken en veilig kunt deelnemen aan het verkeer.
Het is aan te raden om de voet/enkel de eerste dagen in rust omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een stoel, om de zwelling te minimaliseren. Dit is beter voor de wondgenezing en vermindert de pijnklachten. Na zes weken bepaald de arts (vaak na een röntgenfoto) of u weer op uw been mag gaan staan.
Herstel. U moet de enkel veel rust geven en zoveel mogelijk hoog houden. Als het geen pijn doet mag u de tenen, de voet en de enkel bewegen. Het is belangrijk om ook de heup en de knie te blijven bewegen.
Het herstel zal erg afhankelijk zijn van het soort breuk. Simpele breuken die met gips worden behandeld, zijn meestal na circa 6 weken weer vastgegroeid.Daarna zal er, al dan niet met fysiotherapie, geoefend moeten worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk.
U kunt het beste beginnen met lopen of fietsen.Begin met korte stukjes en probeer elke dag een beetje meer te doen. Het is ook goed om uw enkel sterker te maken met oefeningen. Dit maakt de kans kleiner dat u later weer uw enkel verzwikt.
Simpele breuken die met gips worden behandeld, zijn meestal na circa zes weken weer vastgegroeid. Daarna moet al dan niet met fysiotherapie, geoefend worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk. Is de breuk ernstig en wordt u geopereerd, dan duurt het herstel langer.
Gebroken enkel: wanneer het tijd is voor fysiotherapie
Je échte hersteltraject moet eigenlijk nog beginnen; als het gips eraf is en je start met fysiotherapie. Het duurt dan meestal nog zo'n 2 tot 4 maanden tot je enkel weer volledig de oude is en je af bent van alle enkelklachten.
Revalidatie. Bij een enkelfractuur draag je ongeveer 6 weken je gips, zowel in het geval van operatie, als zonder. Nadat het gipsverband verwijderd is begin je aan je revalidatie bij de kinesist. De kinesitherapiesessies zijn essentieel om de enkel weer soepel te krijgen.
Revalideren. Na OPERATIE: Meestal is gips niet meer nodig na de operatie en mag direct gestart worden met onbelast lopen met krukken. Dit betekent dat de enkel 6 weken lang bewogen mag worden maar er niet belast mag worden.
De duur van het revalidatietraject is van veel factoren afhankelijk. Patiënten zullen over het algemeen sneller herstellen na een kijkoperatie dan bij een complexe operatie na enkelbreuk. Het traject zal afhankelijk van de ernst van de klacht en hulpvraag gemiddeld tussen 6-12 maanden duren.
Een verzwikte enkel wordt vaak vanzelf beter. De eerste dagen kan de enkel veel pijn doen en erg dik zijn. Lopen gaat dan moeilijk. Na een paar dagen tot een week wordt de pijn minder en kunt u weer iets beter staan en lopen.
Meestal 6 tot 12 weken. Vaak mag je je voet voor langere tijd niet gebruiken. Je voet kan hierdoor stijver worden en de kracht van je spieren neemt af. Het kan na een gebroken sprong- of hielbeen al snel 6 tot 9 maanden duren voordat je voet weer een beetje is zoals voor het ongeluk.
De Walker dient u 4 weken te dragen. De eerste week mag u niet op de Walker gaan staan. U moet dus krukken gebruiken tijdens het lopen. Na 1 week kunt u de voet met de Walker langzaam gaan gebruiken op geleide van uw pijnklachten.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Signalen en symptomen van een enkelbreuk
Mensen die hun enkel breken kunnen het volgende ervaren: Onmiddellijke, ernstige pijn na draailetsel of een val. Een “plop” of “knak' wordt gevoeld of gehoord op het moment van het letsel. Zwelling in de enkel.
Gezond eten tijdens een botbreuk
Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden. Een gevarieerde voeding, met per dag drie tot vier porties zuivel (schaaltje yoghurt, beker melk of een plak kaas) bevat voldoende calcium. Meer calcium innemen heeft geen extra effect.
De voet is meestal gedurende een aantal weken-maanden dik en pijnlijk. Controles op de polikliniek vinden plaats twee, zes en twaalf weken na de operatie.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Tijdens een flinke wandeling krijgen je enkels heel wat te verduren.Door je enkels sterker te maken, verklein je de kans op blessures en verzwikkingen. Wandel.nl geeft je oefeningen om je enkels te versterken. Het overkomt ons allemaal wel een keer.
Enkelgewricht-oefening 1
Ga rechtop zitten op een kruk en plaats uw voeten zo op de grond dat uw enkels loodrecht ten opzichte van uw knieën staan. Beweeg dan afwisselend de toppen van uw tenen en uw hiel op en neer. Herhaal deze beweging 15 keer. U kunt deze oefening rechts en links parallel uitvoeren.
- De enkels opwarmen: Ga op één been staan. Maak cirkels met de voet die in de lucht hangt, eerst in de ene richting en dan in de andere. Let erop dat je goed met je tenen naar omhoog wijst op het moment dat je de voet optilt, om goed je achillespees op te warmen. Doe hetzelfde met de andere voet !