De frequentie geeft aan hoeveel golven er per seconde langs een bepaald punt komen en de golflengte zegt hoe lang één golf is.
De amplitude of “de hoogte” van de geluidsgolf geeft het geluidsniveau aan. Hoe hoger het geluidsniveau, hoe hoger de golf. De golflengte, “de breedte” van de geluidsgolf, is omgekeerd evenredig met de frequentie. Hoe hoger de frequentie, hoe smaller de golf.
) van een periodiek verschijnsel is de lengte van een golf. Dat wil zeggen de afstand tussen twee opeenvolgende punten met dezelfde fase, zoals de toppen van een sinusvormige golf.
Frequentie wordt gebruikt als uitdrukking van hoe vaak iets voorkomt of gebeurt binnen een zekere ruimte of bepaalde tijd. In dit geval gaan we kijken naar de betekenis van frequentie in geluid. Daar betekent frequentie het aantal trillingen per seconde bij een geluid.
Klopt, beide hoort bij 1 trilling. Verschil is dat trillingstijd de tijd is die een trilling duurt en dat golflengte de afstand is die een golf tijdens 1 trilling inneemt. Trillingstijd wordt dus in seconden gemeten en golflengte in meters.
De frequentie is het aantal trillingen per seconde.
Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).
Deze geluidstrillingen of -golven bezitten een bepaalde frequentie (aantal trillingen/drukschommelingen per seconde). De frequentie, uitgedrukt in Hz (Hertz), bepaalt de toonhoogte: hoe hoger de frequentie, des te hoger de toon.
De golflengte wordt aangegeven in meters en is, zoals het woord al zegt, de lengte van de golf. In onderstaande afbeelding is een golf te zien. De golfsnelheid, in meter per seconde, is de snelheid waarmee de golf zich voortbeweegt. De frequentie geeft aan hoe vaak een golf voorkomt binnen een bepaalde tijd.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
De trillingstijd is de tijd die nodig is om één trilling te voltooien. Als je bijvoorbeeld denkt aan een kind dat op een wipwap zit, dan is één trilling een beweging naar voren en naar achteren toe. Het aantal keren dat het kind per seconde naar voren en achteren is bewogen, wordt dan de frequentie genoemd.
Ultraviolet licht (UV of UV-straling)
UVA heeft de langste golflengte, UVC de kortste. Hoe korter de golflengte, hoe groter de energie van de straling en hoe schadelijker ze kan zijn voor de huid en de ogen.
Het golfgetal is gelijk aan 1 / golflengte.
De grootste golflengte die door een mens gezien kan worden geeft de kleur rood. De grootste gevoeligheid van het menselijk oog ligt bij ca. 550 nm (geelgroen) bij daglicht en bij 500 nm (blauwgroen) bij nacht.
De korte golf is het deel van het radiospectrum dat de HF-frequenties en een deel van de MF-frequenties omvat (ruwweg 2-30 MHz, ongeveer 10-150 meter). Meestal verwijst de term 'korte golf' specifiek naar het deel van dit gebied dat voor radio-omroep en radioamateurs gebruikt wordt.
Onder de 'frequentie' verstaan we het aantal trillingen per tijdseenheid (meestal seconde). Als een stemvork bijvoorbeeld honderd trillingen in één seconde uitvoert, dan is de frequentie 100 per seconde. Dit wordt kort genoteerd als f = 100 Hz. De eenheid van frequentie is hertz (Hz) en is dus gelijk aan 'per seconde'.
Een kilohertz is gelijk aan 103 Hz, ofwel 1000 hertz. Het gehoor van een kind kan geluidstrillingen horen met een maximale frequentie van 16 à 20 kHz. Bij ouderen is de bovengrens veel lager. De frequentie van radiozenders op de lange golf en middengolf wordt meestal in kilohertz opgegeven.
Frequentie is het aantal trillingen binnen een seconde plaatsvindt. Bijvoorbeeld: een frequentie van 50 kHz betekent dus 50000 trillingen in één seconde. Symbool van frequentie is f, eenheid is Hertz (Hz) of s-1 Frequentie kan berekend worden uit de trillingstijd (T) met f = 1/T (trillingstijd in seconden).
Een grote geluidssterkte kan het gehoor behoorlijk beschadigen, maar ultrageluid – geluiden met een frequentie van meer dan 20.000 Hz, wat meestal de grens van het menselijke gehoor is – levert vrijwel geen risico op. Hoogfrequente geluiden – of ultrageluiden – beschadigen je gehoor niet.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: frequentie (zn) : menigvuldigheid, multipliciteit, trillingssnelheid, veelvuldigheid.
De grootheid decibel (dB) geeft de sterkte aan van het geluid en heeft direct verband met menselijke waarneming. Een geluid van 0 decibel staat gelijk aan 1000 Hertz. Hertz weergeeft hoeveel trillingen een frequentie heeft. Een hoge frequentie heeft meer trillingen dan een lage frequentie.
Verschil: het aantal decibel is een maat voor hoe luid een geluid klinkt, het aantal hertz is een maat voor de frequentie / toonhoogte. Er is geen verband tussen die twee. Geluiden kunnen zacht en laag, zijn, of zacht en hoog, of hard en laag, of hard en hoog.
De hoge tonen hebben frequenties tussen 10.000 Hz en 20.000 Hz. Bovenste hoge tonen staan bekend om hun glans, sprankeling en luchtigheid helemaal bovenaan het frequentiespectrum.