Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot. Voordat je melk weggooit, kun je eerst kijken of deze inderdaad bedorven is.
Zuursmakende melk is niet bedorven en kan gewoon aan de baby worden gegeven. Als de baby deze zuursmakende melk weigert is het aan te bevelen om de melk eerst te verhitten en dan te koelen.
Bewaren in de vriezer
In een vriezer met 3 sterren (***) of 4 sterren (****) blijft de melk 6 maanden goed. Het vriesvak in een huishoudkoelkast is een stuk minder koud dan een aparte diepvries. Dit is vaak maar 1 ster of 2 sterren. Hier kun je moedermelk tot 2 weken bewaren.
Zelfs na correct bewaren in de koelkast (+4°) of in de diepvries (-19°) kan moedermelk zuur of ranzig ruiken. Dit komt door de werking van enzymes die vetten in moedermelk afbreken. Alhoewel volwassenen de geur als onaangenaam ervaren, drinken de meeste baby's de melk zonder problemen op.
Neem dan een pannetje en doe daar een handvol koffiebonen in.Verwarm de bonen tot ze verbranden.Zet de pan voorzichtig in de auto en laat ze er een nacht in staan. De zure melklucht is de volgende morgen verdwenen.
Blauwe moedermelk of melk die transparant is, is vaak de voormelk die uit de borst komt als de moeder net begint met voeden. Schrik niet als moedermelk opeens een groenige kleur heeft. Wat de moeder eet, heeft invloed op de kleur van de melk.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Vers gekolfde moedermelk is 6 tot 10 uur houdbaar buiten de koelkast. Bij temperaturen boven de 20 graden houd je 6 uur aan.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig!
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Als de baby de melk koelkastkoud drinkt, dan kan een restje melk binnen 24 uur meerdere keren opnieuw aangeboden worden. Drinkt de baby de melk liever warm dan kan deze éénmalig opnieuw opgewarmd en aangeboden worden.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar
Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.
Door de onrustige zuigbewegingen van de baby, het happen en loslaten en het plotseling trekken van het hoofdje, kunnen je tepels gevoelig worden. Je baby doet er inderdaad alles aan om zelf de melkflow te reguleren, zodat hij verder rustig kan drinken.
Bij een beginnende borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan. Hierna kan de borst gedeeltelijk rood worden en dat wordt niet minder na het voeden. Je kunt er goed ziek van zijn, alsof je een zware griep hebt. Meestal heb je koorts boven de 38 graden.
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Ben je onderweg en moet je borstvoeding meenemen? Geen zorgen! In een koeltasje met koelelementen kan je gemakkelijk de afgekolfde melk vervoeren. Zorg ervoor dat je altijd bevroren koelelementen in de vriezer hebt liggen om mee te nemen.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk.In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Hangende borsten na zwangerschap verwijst naar het verslappen en hangen van de borsten als gevolg van zwangerschap en borstvoeding. Door hormonale veranderingen en het groeien en slinken van de melkklieren kunnen de borsten hun stevigheid verliezen en gaan hangen.
Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren. In de magnetron verwarmde moedermelk is zeer bederfelijk omdat de ziektekiembestrijdende bestanddelen niet meer functioneren .
Hoe voller de borst hoe meer van het vet zich aan de lactocyten hecht en hoe magerder de melk wordt. Naarmate de borst wordt geleegd, komt er meer vet los van de gladder wordende lactocyten en wordt de melk vetter.
Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden.Je kunt daarna het beste nog 2 tot 3 minuten doorgaan met kolven om ook de druppeltjes calorierijke achtermelk op te vangen. Er zijn diverse manieren om te kolven. Dubbelzijdig kolven wil zeggen dat de borsten tegelijkertijd worden gekolfd.
Het ziet er soms waterig uit, met een groene of blauwe zweem erover, of juist wit en romig. Al die verschillen zijn normaal. Moedermelk is altijd van goede kwaliteit. Zelfs wanneer je moe of ziek bent.