Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar.
Ja, iedereen kan leren zingen, zolang je maar oefent. Het hangt er alleen van af hoe hoog je de lat voor jezelf legt om te zorgen dat je ervan kunt genieten. Leren zingen kun je doen door zelf te oefenen of door zanglessen te nemen bij een zangschool.
Het is echter nooit te laat om te beginnen! Zelfs als je later in het leven begint te leren zingen, kun je een aantal indrukwekkende resultaten behalen als je hard werkt en iemand vindt om je te helpen, of je nu voor de lol wilt zingen of prof wilt worden!
'Oefening baart kunst' is dus zeker van toepassing wanneer je wilt leren zingen. Wanneer je elke dag oefent zal je al na zo'n 4 weken resultaat hebben. En na 3 maanden kan je een compleet andere zangstem hebben. Met goede zanglessen kan ook jij leren zingen.
Hoge noten leren zingen: je bereik kennen
Niet iedereen heeft hetzelfde bereik. Je kunt als vrouw sopraan zijn of alt. Als je alt bent, betekent dit niet dat je niet hoge noten kunt leren zingen! Het betekent dat je stem in de laagte het meest tot zijn recht komt; dat de klankkleur in de laagte het mooist is.
Ontwikkel je stemspieren
Indien je een zwakke stem hebt is dit vaak de oorzaak van zwakke spieren rondom je stembanden. Je kunt deze spieren trainen door elke dag 30 minuten te zingen. Hierdoor zal je stem sterker worden en zul je meer aankunnen. Ook wanneer je van jezelf al een sterke stem hebt is dit belangrijk.
Het allerbelangrijkste voordat je begint met zingen, is om even goed te kijken naar je houding. Je denkt bij zingen natuurlijk als eerste aan je stem, maar om ontspannen te kunnen zingen, heb je ondersteuning van je lichaam nodig. Zingen doe je niet alleen met je stembanden, maar met je hele lichaam!
Dat iedereen kan zingen betekent natuurlijk niet dat je iedereen exact na kan zingen. Iedereen heeft namelijk een eigen stemgeluid. Bij de een ligt dat hoger dan bij de ander. Wanneer je veel oefent met zingen merk je vanzelf welke noten prettig liggen en welke noten misschien te hoog of te laag zijn.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt.Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte?Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je toondoof bent. Je hebt moeite om muzieknoten van elkaar te onderscheiden met je gehoor.Je kunt geen toon houden als je zingt.Je kunt geen instrument bespelen, hoe vaak je ook oefent.
Om je stem flexibeler te maken kan je stemoefeningen doen. Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen.
Experimenteer dan eens met je stem door overdreven een schaap of operazanger na te doen. Of vouw je handen in elkaar en schud met je armen en handen terwijl je een /oe/ zingt en met je stem meewiebelt met je handen. En oefen daarna natuurlijk weer om de toon te zingen zonder vibrato. Veel plezier!
Deze mensen kunnen tonen niet juist nazingen. 97% van de bevolking is echter niet-toondoof en kan wel leren zingen mits ademhalingstechnieken, het leren verwerken en versterken van het auditief geheugen, het motorische geheugen en zoveel meer. Zingen is goed voor je brein.
Het is mogelijk om online zangles te volgen bij School of Music. Op dit moment wordt het steeds gebruikelijker om ook gitaarlessen op afstand te volgen via een videoverbinding. Het handige aan deze lessen is dat je geen reistijd hebt en elke docent kunt kiezen die dit aanbiedt.
Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.
Hoe leer je zingen met meer volume? Stembanden zijn dan geen spieren, je kunt ze wel trainen door veel te zingen. Je stembanden zullen hier sterker van worden, waardoor je gemakkelijker meer volume zal kunnen produceren. Let wel op dat het nooit pijn mag doen of onaangenaam mag voelen.
”Waarom iemand muzikaler of beter in zingen is wordt ongeveer voor 40 tot 60 procent bepaald door genetische factoren”, vertelt onderzoeker Laura Wesseldijk. ”Ongeveer 10 tot 20 procent wordt bepaald door familie- en omgevingsinvloeden en de rest door unieke omgevingsinvloeden.”
Bij een mooie 'zang- ademhaling' is de aanzet van de ademhaling bij je (onder)buik en eindigt bij je borstkas. Het ademen werkt als een ballon: als je inademt zet je buik uit en als je uitademt krimpt je buik langzaam weer.. De ademhalingstechniek die tijdens het zingen vaak wordt toegepast, heet 'ademsteun'.
Zingen doe je niet alleen met je stem, maar met je hele lichaam. Een goede basishouding is dus erg belangrijk. Niet alleen ziet het er prettiger uit om naar iemand te kijken die mooi rechtop staat; zelfverzekerd en open. Ook doet het veel goeds voor je ademhaling, je uithoudingsvermogen en de vrijheid in het bewegen.
Een hoge mannenstem is een tenor. Je hebt ook een lage mannenstem, dat is een bas. Een lage vrouwenstem, een alt en een hoge vrouwenstem dat is een sopraan.
Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt 'anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Wat maakt dat we een stem mooi vinden? Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.