Snoei sowieso al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft. Als je vindt dat de vijgenboom te hard groeit, of te groot wordt kun je de groei beperken. Dit doe je door met een spade de wortels, die op een halve tot hele meter vanaf de stam zijn, af te steken.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Een kas of een serre is ideaal. De grond mag aan de droge kant zijn en moet goed afwateren. Een vijgenstruik kan wel vier meter hoog worden en ook een paar meter breed, daar is dus wel ruimte voor nodig. Gelukkig kunt u de sterke vijg ook als leiboom kweken.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
Het is belangrijk om te weten wanneer je vijgenbomen moet snoeien, omdat dit invloed heeft op de gezondheid en het groeipatroon van de boom. Over het algemeen wordt aanbevolen om vijgenbomen in de late herfst of in de winter te snoeien, voordat de knoppen beginnen uit te lopen en voordat de sapstroom op gang komt.
Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen.
Wil je veel vruchten? Plant de jonge vijgenboom dan op een beperkte ruimte.Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten. Zorg dat de vijgenboom in een arme, goed gedraineerde grond staat met pH-waarde tussen 5,5 en 6,5.
Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
Afhankelijk van je wensen en de beschikbare ruimte is het goed om je vooraf te verdiepen in de verschillende soorten. Je hebt namelijk vijgenplantjes die 30 cm hoog zijn, maar ook vijgenbomen die wel 300 cm hoog kunnen worden.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Naast de hoogte en breedte van een vijgenboom is het belangrijk om te weten dat deze bomen een uitgestrekt wortelstelsel hebben. De wortels kunnen zich verspreiden en diep groeien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je vijgenboom voldoende ruimte heeft om te gedijen.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft. Let op: tijdens het snoeien van de vijgenboom kan er huidirritatie optreden door het sap van de vijgenboom.
verwijder het zachte topje van de tak. Snij de tak vlak onder een knop of verdikking af en steek de stek in stekpoeder. Graaf een gat in de tuin en meng wat compost met aarde en plaats de stek tweederde in de grond. Je kunt een vijgenboom ook stekken in het water.
Een vijg is goed te vermeerderen door stekken te nemen. De beste tijd om stekken van je vijgenboom te nemen is de herfst, nadat het blad van de takken is gevallen, of het vroege voorjaar, als er nog geen blad aan de takken zit. Stek een vijg door de top van een tak zonder vruchten te knippen van ongeveer 15-30 cm lang.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
Ideaal is om de plant tegen een muur of een schuur te planten. Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af.
Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen, om wortelrot te voorkomen.
Vijgen bevatten verschillende stoffen die je cellen gezond helpen houden. Eén van deze stoffen is quercetine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof een gezondmakende invloed heeft op de cellen van je longen en dikke darm. Naast quercetine bevatten vijgen ook luteoline.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.