Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Kalk in water richt geen schade in het lichaam aan, wel aan apparaten. Het is niet zo dat het lichaam ook een aanslag krijgt door de aanwezige kalk in water: dit gebeurt niet. Wel kan de huid sneller uitdrogen door hard water. Door deze uitdroging kan er huiduitslag ontstaan, schilfering van de huid of jeuk.
Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Basen zijn bijv. javel, ovenreinigers of ammoniak. Bijtende stoffen kun je herkennen aan een gevarensymbool op het etiket en de vermelding 'bijtend'. Bij inname kunnen ze ernstige brandwonden in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
We leggen het u graag uit. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Er heerst soms het idee dat er te veel kalk in het kraanwater zit en dat je dat kunt verwijderen door water te koken. Helaas werkt dat niet helemaal zo. Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter.
Als je namelijk te veel kalk uit het water haalt, worden onze transportleidingen aangetast. Hoe gezond is kalk in kraanwater? Kalk in kraanwater is gezond! De mineralen calcium (kalk) en magnesium bepalen de hardheid en zijn noodzakelijk voor de mens.
Hoe vaak je waterkoker ontkalken? De lokale waterhardheid van het drinkwater en het aantal keer dat je water aan de kook brengt bepalen hoe snel je last krijgt van kalkaanslag en dus ook hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken. Gemiddeld een keer per maand je waterkoker ontkalken is meestal voldoende.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
In het geval van drinkwater is het beter om het water lang te koken, zodat de kalkdeeltjes achterblijven in de waterkoker en je veel zachter water schenkt. De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, omdat de werking en de levensduur door kalkaanslag snel terugloopt.
Leidingwater ontkalken kan heel eenvoudig met een waterontharder. Een waterontharder filtert de kalkvormende deeltjes uit uw leidingwater en verzacht zo het leidingwater. De AquaCell waterontharder is zeer compact en daardoor geschikt voor particulier gebruik.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Smaak. Wel is het zo dat onthard water vaak een andere smaak heeft dan hard water. Hoewel het natriumgehalte door ionenuitwisseling toeneemt, krijgt het zachte water toch geen zoute smaak. De zoute smaak die de mens waarneemt wordt veroorzaakt door een verbinding tussen natrium en chloriden.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.