Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
De look van de jaren '50
Vrouwen in de jaren '50 droegen meestal een rok met daarop een blouse met een vest of een twinset. Een twinset was een gebreid truitje met korte mouwen en een vestje met lange mouwen in dezelfde kleur. De rok kon een kokerrok zijn of een wijd uitlopende rok, in de stijl van de New Look.
Effen kleuren waren passé; in het modebeeld zag je veel prints zoals bloemenprintjes, streepjes, ruitjes en polkadots. Ook werden jurken en rokken niet meer gemaakt met maar een minimale hoeveelheid stof, maar werden ze juist voller, zwieriger en opgeleukt met allerlei versieringen en mooie details.
Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats. Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen.
De roklengte werd langer en vrouwen droegen prachtige maxi-jurken met bloemenprints, maar ook gehaakte items, flared jeans en sandalen zijn herkenbaar voor de kleding trends uit de jaren 60. In 1964 werd de minirok geïntroduceerd door mode-icoon Mary Quant. De roklengte kwam voor het eerst boven de knie.
Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.
Populaire kledingstukken uit de Grunge stijl waren de losse flanellen blouses of jassen, versleten spijkerbroeken, canvas sneakers (voornamelijk Converse All Stars), oversized truien, zwarte leren motorjacks, parka's en vingerloze handschoenen.
Populaire bewegingen in die tijd waren
Artistiekelingen; Zwarte kleding, jazz muziek en joints. Hippies; Geen of weinig make-up, lange haren en baarden, fel en bont gekleurde kleding met peace en indiaase motieven. Sex en veel drugs. Kikkers; Langer haar met scheiding, mini-rokken en strakke kleding rijdend op puchjes.
Bij edele vrouwen, werd het voorpand rijkelijk versierd met borduursel. Het was zichtbaar onder de laag uitgesneden bovenkleding. Van de lange mouwen ziet men in het begin van de zestiende eeuw weinig. Later worden zij, zoals bij de man, onder de mouwen van de bovenkleding tevoorschijn getrokken.
De hoogtepunten van de jaren zestig - we hebben de meest bijzondere voor je op een rijtje gezet. De geboorte van Barbie, de modepop van Mattel. 1961 De DDR bouwt de Berlijnse Muur om de vluchtelingenstroom van Oost- naar West-Duitsland te stoppen. 1962 De allereerste single van de Beatles 'Love me do' komt uit.
Voor sommigen staat het decennium symbool voor een tijd waarin het leven in Nederland nog goed was; overzichtelijk, veilig, met het bekende 'touwtje uit de deur'. Anderen gruwelen juist bij het beeld van dit decennium. Zij zien de verstikkende burgerlijkheid, de zuinigheid, één koekje bij de thee.
Economische groei
Na 1950 verdrievoudigt het nationaal inkomen in ruim twintig jaar, er is nauwelijks werkloosheid, het consumptiepatroon verandert radicaal en de sociale uitgaven stijgen enorm. Economen spreken van een economisch wonder.
In de jaren 50 heerst er veel werkloosheid in het noorden van Nederland. Waar voorheen in dit gebied veel mensen leven van de landbouw, zijn er na de oorlog door mechanisatie steeds minder boeren nodig. Wanneer de televisiefabriek van Philips in 1955 zijn deuren opent, brengt dat veel werkgelegenheid met zich mee.
Retro kleding
Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling. Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.
Mode is een afspiegeling van het tijdsbeeld. De mode reageert op maatschappelijke en economische veranderingen. De roklengte is daar in de eerste jaren na de tweede Wereldoorlog een goed voorbeeld van. In die jaren van schaarste werden de rokken langer en wijder.
Vrouwen droegen vaak kleine hoeden die net om de hoofd heen pasten, clochehoeden genaamd. 's Avonds droegen vrouwen opvallendere hoeden die waren versierd met glasparels. Andere veel geziene accessoires van deze tijd zijn het sigarettenpijpje, lange sjaals en kettingen.
Kleding uit de prehistorie
In de ijstijd (ongeveer 130.000 jaar geleden) gebruikte de mens dierenhuiden, bont en plantaardig materiaal als kleding. Later (ongeveer 35.000 jaar geleden) werden ook wol en vlas geweven of gevlochten tot lappen.
De kleding van de vrouwen is gemaakt van soepele stoffen, zoals satijn, linnen en wol. Hun kleren zijn versiert met kant, fluweel en hebben veel kleur. Het katoen voor de mantels is vaak mooi bedrukt. De meeste kleren zijn in de kleuren rood, blauw en goud gemaakt.
Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.
De jaren '70, van hoopvol tot hopeloos
De jaren '70 waren vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Maar ook verbeten, inktzwart, pessimistisch en rechts. Een decennium met vele gezichten. Voor mij persoonlijk, en voor veel respondenten, waren het de heerlijke jaren van mijn jeugd.
Protestgeneratie (babyboomers)
Deze generatie stonden in de jaren 60 en 70 op de barricaden en sympathiseren met de vernieuwingsdrift van de jongste werknemers. Het gros is nog vitaal en wil en kan nog graag meedoen, maar mag dat wel wat meer van de daken schreeuwen.
Begin jaren '80 kampte Nederland met hardnekkige stagnatie en een knagend gevoel van malaise. Hele industrieën werden van de kaart geveegd, de werkloosheid steeg even hard als de huizenprijzen daalden en een jonge generatie staarde in het zwarte gat van 'no future'. Archiefbeelden brengen de jaren '80 tot leven.
Jongens en mannen droegen bijvoorbeeld t-shirts met lage V-hals, versleten spijkerbroeken en Converse All Stars of Vans. Ook droegen veel mannen hun haar halflang. Rond deze periode werd de retro pilotenbril bovendien steeds vaker vervangen door een (Ray Ban) wayfarer zonnebril.
Er werden ontzettend veel verschillende schoenen gedragen in de jaren 90. Wat wil je anders met zoveel subculturen! Zo droegen vrouwen vaak ballerina's, Ked's schoenen, pumps, naaldhakken, loafers en bootschoenen. Aan het begin van de jaren 80 droegen ze hier het liefst beenwarmers of grote afgezakte sokken bij.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.