Schreeuw niet en verhef je stem niet, spreek duidelijk en blijf bij jezelf. Probeer zo goed mogelijk te verwoorden dat het jou echt pijn doet dat zij over jou roddelt. Draai er niet omheen, maar zeg waar het op staat. Maak oogcontact met haar als je tegen haar praat.
Ga de confrontatie aan met diegene die over jou roddelt.
Als je 100% zeker bent wie de roddels over jou verspreidt, dan spreek je die persoon er best meteen over aan. Vertel hem of haar dat je het niet apprecieert wat hij of zij over jou zegt. Doe dit op een kalme manier en ga zeker niet in emotie.
Confronteer de persoon, maar wees niet agressief. Bijvoorbeeld: levert iemand publiekelijk kritiek op je, word dan niet verlegen en ga je niet verontschuldigen. Stop met wat je aan het doen bent, ga naar deze persoon toe en vertel hem/haar zachtjes dat het beter is als ze dit soort dingen onder vier ogen bespreekt.
En een heel belangrijk kenmerk van kwaadsprekerij/roddel/achterklap is: de persoon in kwestie heeft er geen stem in. Hem/haar wordt niets gevraagd, hij/zij wordt niet betrokken in het gesprek.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Wat kun je het best doen? Gewoon onmiddellijk met de zender contact opnemen en vragen of er iets scheelt en of je iets moet weten. Laat wel eerst de emotie passeren. Want reageren in emotie is olie op het vuur gooien.
Verbondenheid en onveilig gevoel
Kletsen over een ander geeft je een gevoel van verbonden- en samenhorigheid. Klets je niet mee dan hoor je er niet bij maar aan de andere kant bezorgt het jou ook een onveilig gevoel. Zoals jij over anderen praat, kunnen ze ook over jou praten.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom roddels ontstaan. Zo kan het een emotionele ontlading zijn. Speelt er veel op je werk en werk je veel samen met mensen die jou op een of andere manier raken, dan kan het heel fijn zijn om zo nu en dan even te ontladen en dat te bespreken met je collega's.
Besef dat je baas een mens is en dus net als jij gebreken heeft. Observeer hem een paar dagen. Noteer wat hij goed doet en wat hij slecht doet. En probeer te bedenken hoe het kan dat sommige dingen fout gaan.
Behalve dat het een hele gemakkelijke manier is om steun en veiligheid te zoeken, heeft roddelen veel negatieve effecten. Zo bevordert het miscommunicatie, vertraging of onduidelijkheid en vermindert het positieve betrokkenheid. Ook kan het vertrouwen schaden en de persoon die roddelt, kan negatief overkomen.
Het woord doet denken aan stiekeme gesprekken, leugens en onbetrouwbaarheid. Niemand noemt zichzelf graag een roddelaar. Wie toch veel roddelt, wordt een "roddeltante" genoemd.
“De definitie van roddelen is praten over iemand die op dat moment niet aanwezig is. Dat kan om negatieve gesprekken gaan, maar ook over positieve zaken. Negatief roddelen blijkt vaker voor te komen tussen mensen met een vertrouwensband.”
bereid je vragen niet voor terwijl de ander praat: doe dit voor het gesprek of haak in op wat werd gezegd. praat niet over jezelf, laat de ander praten en stel vragen: hou het kort als het over jezelf gaat, zo interessant ben je nu ook weer niet.
Definities die `praatgraag` bevatten:
Kletserig = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) Flapuit 4) Geneigd tot kletsen 5) Geneigd tot veel kletsen 6) Indiscreet 7) Kletsgraag 8) Loslippig 9) Mededeelzaam 10) Niet kunnende zwijgen 11) praatgraag 12) Praatziek 13) Spraakzaam... extravert = ...
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Denk aan roddelen, iemand buitensluiten, bespotten of iemand het werk heel moeilijk maken. Dit zijn allemaal voorbeelden van pestgedrag.
In de meeste gevallen ontstaat het namelijk omdat mensen niet weten waar ze aan toe zijn. Het zit in de menselijke aard om te willen weten wat er speelt. Krijgt men hier geen hoogte van, dan worden oorzaken of redenen zelf bedacht. Veel roddels ontstaan dus vanuit een behoefte aan controle.
De Betweter. Een betweter is een collega die duidelijk laat merken alles beter te weten dan jij. Vooral de manier waarop hij dit communiceert, zijn tone of voice, roept vaak irritatie op bij anderen. Hij staat niet open voor jouw mening of ideeën en dat maakt het bovendien lastig met hem te communiceren.
“Elke opzettelijke belediging (kan) […] hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan.”
Bewijs bedreiging
Wanneer het gaat om bedreiging van een burger, is er meer bewijs nodig. In dat geval eist de wet dat dat er naast de aangifte minimaal nog een ander bewijsmiddel ligt. Dat kan een verklaring van een getuige zijn, of een ander bewijsmiddel, zoals opname gesprek, videobeelden.
Belediging wordt normaal gesproken enkel bestraft indien er aangifte is gedaan. De maximumstraf die de rechter kan opleggen is drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van de tweede categorie (3.900 euro). De uiteindelijke gevangenisstraf of geldboete zal afhangen van de ernst van het gepleegde delict.
Nee. Alleen de ambtenaren die daarvoor geautoriseerd zijn door de politie. Omdat de politie zulke gevoelige persoonsgegevens verwerkt, stelt de wet strikte eisen aan het systeem dat regelt wie waar toegang toe heeft.