Als je net voor het slapen veel suikers en koolhydraten eet, maakt je lichaam extra veel insuline aan. Dat zorgt voor een daling in de suikerspiegel ongeveer een uur nadat je hebt gegeten, wat voor dit hongerige gevoel zorgt.
Sommigen gaan op zo'n moment liever hongerig slapen, maar dat wordt meestal afgeraden. Je valt namelijk een stuk moeilijker in slaap met een rommelende maag. Bovendien is de kans groot dat je 's nachts meerdere keren wakker wordt door de honger.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Afvallen tijdens het slapen
Door genoeg water te drinken zorg je ervoor dat je stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrand je calorieën. Daarnaast verwarmt je lichaam het water waardoor je ook weer extra calorieën verbrandt. Tijdens je slaap zal je lichaam dus hard aan het werk zijn met het verbranden.
Hoe beïnvloedt een volle maag nu je nachtrust? Het verteren van voedsel gaat het beste rechtop. Wanneer je gaat slapen en dus ligt, kun je tijdens het verteren last van maagzuur krijgen. Hierdoor kun je lastig in slaap vallen, of je wordt wakker vanwege dit lichamelijke ongemak.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Opgelet voor eetstoornissen
Niet alleen leiden vreetbuien tot gewichtstoename, je beinvloedt ook de manier waarop je lichaam reageert op zout, suiker en vet, waardoor je er steeds meer van wil. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waarmee je ook de emotionele pieken en dalen in het brein beinvloedt.
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Blauw licht houdt je uit je slaap. Neem 's avonds geen middelen waar opwekkende stoffen in zitten zoals koffie, thee, cola, chocolade, suiker en sigaretten of nicotinehoudende middelen. Drink geen alcohol.
De orgaanklok is geen echte klok, wel een oude Chinese wijsheid (en ze kennen er echt wat van, die Chinezen!). Die wijsheid zegt dat elk orgaan gedurende de dag een bepaald ritme heeft en in meer of minder mate actief is. De lever is actief tussen één en drie uur overdag én tussen één en drie uur 's nachts.
Volgens die theorie hebben de organen in ons lichaam een 24-uurs cyclus waarbij elke twee uur een ander orgaan een piek in de activiteit heeft. Als je telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt kan dit duiden op een mogelijk robleem met het orgaan dat op dat moment piekt.
Er is echter een reden waarom je beter geen water kunt drinken vlak voordat je naar bed gaat. Om te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt, is het van belang dat je genoeg water drinkt. Doe je dit niet, dan kun je onder andere vermoeid raken, prikkelbaar en lusteloos worden en hoofdpijn krijgen.