Een vegan wijn hoeft niet zo zeer van biologische druiven gemaakt te worden. Uiteraard wordt alle wijn alleen van druiven gemaakt, anders mag het geen wijn heten. Maar bijna elke wijn wordt wel geklaard en gefilterd voordat deze gebotteld wordt.
Biologisch eten en veganisme
Als veganist is het prima mogelijk om biologisch te eten. Eigenlijk staat dat helemaal los van veganisme, want biologisch is niet meer of minder diervriendelijk of milieuvriendelijk. Een belangrijke uitzondering is citrusfruit.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
Het dierlijk product gaat aan een troebel deeltje hangen en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Vervolgens wordt de wijn gefilterd. Wijn die helder is, vinden de meeste mensen prettiger, daardoor dat deze geklaard wordt.
Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.
Dierlijke hulpstoffen in alcohol
Producenten gebruiken soms dierlijke technische hulpstoffen om dranken als wijn of bier te klaren. Dit zijn stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces maar niet meer aanwezig zijn in het eindproduct. Deze stoffen vind je niet terug in de ingrediëntenlijst.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het 'blaadje met de sterren') gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld.
Want de alcohol in rode wijn kan ook al in kleine hoeveelheden ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker. De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. Het is niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt. Het is wél zeker dat alcohol andere ziektes zoals kanker kan veroorzaken.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Dit helder maken van de wijn noemen we 'klaren'. Mag een rode wijn wel een tikje soepeler, dan kan de wijnmaker er gelatine aan toevoegen, dat uit dierenhuiden en -botten wordt gewonnen.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
Welke wijn goed aansluit bij peulvruchten en wintergroenten, is een volle en krachtige wijn. Wanneer u graag witte wijn drinkt, kunt u kiezen voor een Chardonnay of Viognier. Goede rode wijnen bij peulvruchten en wintergroenten zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo en Sangiovese.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.
Biologisch vlees ofwel bio vlees wordt geproduceerd met methoden die voldoen aan de eisen die er aan biologische landbouw verbonden zitten. Aan biologische landbouw komt geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, groeihormonen, antibiotica of genetische modificatie te pas.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Een biologische wijn is een wijn die biologisch werd geteeld en die de wijnmakers vraagt om geen chemische producten te gebruiken. Hij moet voor 95% bestaan uit druiven die biologisch geteeld zijn om als biologische wijn te worden beschouwd. In Frankrijk neemt de biologische teelt meer en meer toe.
In biologische wijnen zit minder sulfiet dan in gewone, gangbare wijnen. Dat is wettelijk bepaald. Zo mag er in gangbare rode wijn maximaal 160 mg/l worden toegevoegd en bij witte wijn maximaal 210 mg/l.
Frisdrank. In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan.
Sappen worden soms namelijk helder gemaakt met behulp van gelatine of vislijm. Deze dierlijke ingrediënten zitten dan niet in het eindproduct en hoeven daarom niet op de verpakking te staan. Aangezien er wel dierlijke producten gebruikt worden, zijn deze producten echter niet veganistisch.