Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Stop nooit meer dan vier spijkerbroeken in de wasmachine. Door het wassen van de jeans neemt het gewicht van de broek toe en is deze al snel te zwaar voor de wasmachine. Leg zwarte jeans in een teiltje met azijn voor de eerste wasbeurt, dan trekt de zwarte kleur dieper in de vezels. Dit voorkomt verkleuren.
Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel. Deze bevatten meestal geen bleekmiddel, zodat de kleuren mooi blijven. Bovendien worden de vezels beschermd als je wast met een fijnwasmiddel of een kleurwasmiddel, wat vooral belangrijk is voor stretch jeans.
Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Indien je verschillende soorten wasgoed in één keer wast, gebruik je altijd de laagst voorgeschreven temperatuur. 90 °C: vaatdoekjes die met de trommelreiniging meegaan. 60 °C: beddengoed, handdoeken, theedoeken, sportsokken en onderbroeken. 30 - 40 °C: shirts, overhemden, broeken, truien, jurkjes en rokjes.
Verschillende materialen vragen namelijk om verschillende wasprogramma's en temperaturen. Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Stop nooit meer dan vier spijkerbroeken in de wasmachine. Door het wassen van de jeans neemt het gewicht van de broek toe en is deze al snel te zwaar voor de wasmachine.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
*Was je jeans in de wasmachine op 60 graden met gewoon normaal wasmiddel. *Laat de wasmachine op de hoogst mogelijke stand centrifugeren. Door het hoge toerental zullen de vezels in de jeans zich samentrekken waardoor hij iets zal gaan krimpen.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Korte broek: Na 2 tot 3 keer dragen. Leggings: Na 1 tot 3 keer dragen. Leren en suède jassen: een keer per seizoen. Mutsen, handschoenen en sjaals: 3 tot 5 keer per seizoen.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Een spijkerbroek voor de eerste keer wassen
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten. Daarnaast blijft zwarte was langer mooi als je alleen donkere kleuren bij elkaar wast.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.