Een vogel oppakken is geen goed idee. Zolang het niet noodzakelijk is, kan je het maar beter niet doen. Vogels zijn van nature vluchtdieren en verliezen snel het vertrouwen in mensen. De diertjes kunnen ook enige tijd van slag zijn door de procedure.
Als het jong nog niet kan vliegen, maar wel gewoon veren heeft, moet u het - zoals hierboven uitgelegd - laten zitten en rust gunnen. Als een jonge vogel nog klein en (deels) kaal is, is het soms mogelijk hem terug op het nest te zetten.
Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen. Het is namelijk illegaal om de meeste vogelsoorten in je bezit te hebben.
Bel de gemeente of Dierenambulance
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard! Vogels zijn kwetsbare dieren die snel geblesseerd raken.
Het dier moet immers gepaste voeding en verzorging krijgen, naargelang de soort en haar behoeften. Daarom onderneem je best zelf niets en breng je het dier in kwestie zo vlug mogelijk over naar een erkend opvangcentrum voor vogels en wilde dieren.
Een handtamme vogel die op een ongeplande tijd buiten zijn kooi is zal vrij makkelijk weer te vangen zijn. Gebruik gewoon de vinder-en-gierst truc en u zult hem vrij makkelijk weer in zijn kooi kunnen krijgen. Word nooit boos op het dier omdat hij ontsnapt is.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Minder activiteit: je vogel beweegt minder, zit op de bodem, heeft geen zin in spelen en slaapt meer. Verminderde eetlust: je vogel eet minder of wordt kieskeuriger. Normale voeding laat hij links liggen, nieuwe dingen wil hij nog wel proberen. Vermagering: voel aan het borstbeen.
Eerste hulp voor een gewonde vogel
Vogel in veiligheid brengen: vang de vogel voorzichtig met een handdoek en leg hem in een kartonnen doos. Leg velletjes keukenrol op de bodem van de doos en maak luchtgaten. Hulp halen: breng de vogel naar een dierenarts brengen die verstand heeft van vogels.
Neem wel eerst contact met ze op. Anders mag u de dode tuinvogel begraven, in een zakje bij het afval doen, of gewoon onder een struikje rollen. Raak de vogel niet aan met de blote handen en was de handen goed na afloop.
Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen. Ze raken dan in shock en kunnen sterven! Geef het dier géén eten of drinken.
Het is moeilijk om te doen, maar u helpt jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.
Niet alleen de jongen van vogels hebben een eigen naam, ook vrouwtjes en mannetjes hebben eigen benamingen: Baby vogel: Kuiken. Mannetjes vogels: Man.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat je kan bellen om het te melden: 144. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Zie je een dier in nood, bel dan meteen 144. De politie komt direct in actie.
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Vogels voeren
Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn.
Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. Dit is ook de reden dat zij de eerste dagen buiten het nest op de grond doorbrengen. De ouders zijn dan in de buurt en vliegen steeds af en aan met eten. Na een aantal dagen zal het vogeltje steeds beter leren vliegen en steeds verder zelf op pad gaan.
Weet wat voor soort voedsel je een babyvogel kunt geven.
Vooral brokjes voor puppy's bevatten erg veel proteïnen - een essentiële voedingsstof voor babyvogels. Als je geen droge katten- of hondenbrokjes in huis hebt, is blikvoer ook goed. Insecten en meelwormen zijn nog beter voor babyvogels.
Hoe groter en feller gekleurd de ontsnapte vogel is, hoe groter de kans dat je hem terugvindt. Grote papegaaien en kaketoes worden in meer dan 90% van de gevallen binnen twee weken teruggevonden. Voor kleine papegaaien, gekleurde parkieten en gekleurde valkparkieten ligt dit op 20 tot 50%.
Los laten vliegen
Laat de vogel regelmatig los vliegen in de kamer, zo went deze aan de ruimte en zal je zien dat deze steeds beter zijn weg kan vinden. De vogel zal misschien zelfs af en toe eens op je hoofd komen zitten!
Grijze roodstaartpapegaaien kan je binnen of buiten huisvesten, in een ruime kooi of volière. De vogels moeten dagelijks kunnen vliegen. Hoe groter de kooi of volière dus is, hoe beter. Standaardkooien uit de dierenwinkel zijn meestal te klein!