Met een WW-uitkering krijgt u ook vakantiegeld van ons. U hoeft deze inkomsten niet door te geven. Ontvangt u vakantiegeld van uw werkgever, dan geeft u die inkomsten wel aan ons door. Dit doet u met de Inkomstenopgave.
Vakantiegeld en een WW-uitkering
Bij uw WW-uitkering hoort ook vakantiegeld. Uw vakantiegeld is 8% van uw bruto-uitkering. Van uw vakantiegeld trekken wij loonbelasting en premies af, net als bij uw WW-uitkering. Het nettobedrag dat overblijft, maken wij over op uw rekening.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
inkomsten uit loondienst of uitzendwerk (sv-loon) inkomsten uit werk als zelfstandig ondernemer. betaald werk of opdrachten zoals klussen, oppassen en hobby's. vergoedingen voor vrijwilligerswerk waarvoor u een te hoge vergoeding ontvangt.
Na afloop van iedere maand staat op Mijn UWV en in de UWV-app een Inkomstenopgave voor u klaar. Hiermee geeft u aan ons door of u inkomsten heeft gehad. Ook als u geen inkomsten had, geeft u dit aan ons door. U heeft daar tot het eind van de maand de tijd voor.
Inkomsten uit werk
inkomsten die te maken hebben met het beëindigen van uw werk, zoals ontslag- en transitievergoedingen. vergoeding die u krijgt voor vrijwilligerswerk, lager dan de maximale vergoeding. buitenlands ouderdomspensioen.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.
Wij gebruiken alleen de persoonsgegevens die we echt nodig hebben. Bijvoorbeeld waar u heeft gewerkt, hoelang, en wat u verdiende. Zo beslissen we of u een uitkering kunt krijgen en wat de hoogte is. Met de gegevens over uw gezondheid bepalen we bijvoorbeeld in welke mate u arbeidsongeschikt bent.
Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert. Als u de Ziektewet juist uitvoert, is de volgende controle na 2 jaar.
Ontvangt u vakantiegeld van uw werkgever, dan geeft u die inkomsten wel aan ons door. Dit doet u met de Inkomstenopgave. Wij verrekenen dit vakantiegeld uit werk met uw uitkering.
Uw vakantiegeld is 8% van de bruto uitkering die u heeft gekregen in de 12 maanden vóór de maand mei. Van uw vakantiegeld trekken wij loonbelasting en premies af, net als bij uw uitkering. Het nettobedrag dat overblijft, maken wij over op uw rekening.
Betaal ik ook belasting over mijn vakantiegeld? Ja. Als je hebt berekend wat 8 procent is van je bruto jaarsalaris, houd je je bruto vakantietoeslag over. Daarover moet je nog 37,1 procent belasting betalen bij een jaarinkomen tot 68.508 euro - als je meer verdient is het belastingpercentage 49,5 procent.
Als u geen toeslag ontvangt, hoeft u de volgende inkomsten ook niet aan ons door te geven: inkomsten van uw partner of daarmee gelijkgestelde persoon. aanvulling op de WW vanuit uw vorige werkgever. arbeidsongeschiktheidspensioen, nabestaandenpensioen en pensioen van een ex-partner.
Inkomen = Inclusief inhoudingen, bijvoorbeeld AWBZ / inhouding derden en exclusief bijvoorbeeld reiskosten.
Wijzigingen in uw inkomsten (of die van uw partner)
huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. kinderbijslag. persoonsgebonden budget (pgb) dat u krijgt om zorg te betalen. bijstandsuitkering (van uw gemeente)
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
De arbodienst of bedrijfsarts mag (medische) gegevens van u opvragen bij uw behandelend arts (huisarts of specialist) als dit nodig is voor uw verzuimbegeleiding. Maar uw behandelend arts heeft medisch beroepsgeheim. Daarom mag uw arts de gevraagde gegevens alleen doorgeven als u hiervoor toestemming heeft gegeven.
Via een telefonische controle gaan wij na of u de juiste informatie over uzelf en uw situatie doorgeeft. En we controleren of u alle wijzigingen in uw situatie doorgeeft en of u dit op tijd doet. Ook controleren we of u zich houdt aan uw plichten om te re-integreren en actief te solliciteren.
U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Hoeveel spaargeld mag je hebben met een uitkering? Als je een bijstandsuitkering ontvangt dan mag je maximaal €6.225 spaargeld hebben als alleenstaande en €12.450 als alleenstaande ouder of gezin. Voor een WW ,WIA, Wajong en WAO uitkering maakt de hoeveelheid spaargeld niet uit.
Op het moment dat je uitkering stopt gaat er een vangnet van 5 jaar lopen. Als je na beëindiging van de uitkering binnen 5 jaar weer toegenomen arbeidsongeschikt wordt (vanwege dezelfde ziekteoorzaak) dan kun je opnieuw een herbeoordeling bij het UWV aanvragen om te bepalen of er weer recht bestaat op uitkering.