De hoogte van de lambrisering heeft effect op de ruimte: een lage lambrisering maakt de ruimte optisch hoger en een hoge lambrisering zorgt juist dat de ruimte kleiner lijkt. Je kunt er ook voor kiezen om de overgang van de lambrisering een beetje speels te maken door uit de losse pols de verf uit te rollen.
Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Door het gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude kleuren geven juist meer ruimte. Kleur geeft leven aan je huis en bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen.
Wil je een donkere kleur als accent gebruiken dan is het veelal aangeraden om een muur tegenover je ramen te kiezen. Muren waar weinig of geen licht op valt zullen sowieso al donkerder lijken. Een lichte accentkleur is dan aangeraden.
Een dikke rand aan de bovenkant van de muur in dezelfde kleur als het plafond, zorgt er namelijk voor dat het plafond optisch verlaagd wordt. In ruimtes met een hoog plafond is dat niet erg, maar als je een laag plafond hebt, dan zal je plafond nóg lager worden.
Begin met de lichte kleur
Zodra je de halve muur gaat verven is het belangrijk om te beginnen met de lichte kleur. Dat geldt zowel horizontaal als verticaal, zowel in de woonkamer, de slaapkamer als in iedere andere ruimte. Schilder met de roller, waarmee je de lichte kleur op een mooie egale manier kunt aanbrengen.
Kleurgebruik in een kleine kamer
Lichte en frisse kleuren zorgen dat je kamer optisch groter lijkt. Donkere kleuren beperken juist het gevoel van ruimte. Dit komt doordat lichte kleuren meer licht reflecteren en verspreiden. Een donkere muur absorbeert licht waardoor de ruimte kleiner lijkt.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
Daarvoor kijk je eerst naar de functie van de ruimte. In een actieve ruimte (inkomhal, keuken) wil je dynamisch en alert zijn en gebruik je beter koudere kleuren. In een passieve ruimte (slaapkamer, living) wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren. Kijk ook naar de lichtinval in de ruimte.
Optische effecten creëren
Een donkere kleur op je plafond heeft een verlagend effect. Op deze manier kun je ruimtes aan elkaar verbinden, wat weer zorgt voor rust in de ruimte. Vooral handig voor hoge ruimtes. Donkere wanden maken je ruimte smaller.
Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser. De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer.
Het zorgt voor warmte en sfeer
Een donkere kleur klinkt misschien eng, maar het is een echte sfeermaker. Een donkere muur zal je woonkamer direct meer warmte geven. Ook een grote ruimte voelt een stuk behaaglijker.
Heb je lichte muren en plafond, maar een donkere vloer, dan verbreed je de kamer. Heb je een donker plafond, dan houd je de kamer breed maar wordt de ruimte wel lager. Deze samenstelling van lichte vloer en plafond met donkere muren zorgt ervoor dat de ruimte hoger lijkt.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
We denken altijd dat donkere kleuren een kamer kleiner maken. Echter zijn sommige donkere tinten - zoals diepe inktachtige blauwe kleuren - recessief. Dit wil zeggen dat ze diepte geven aan de kamer en zorgen voor een ruimtelijk gevoel.
Dek de vloer af met stucloper, papier of oude lakens. Vervolgens plak je de muur af met een goede kwaliteit afplaktape, zoals de Fineline-tape 3301 van het merk Kip. Met deze schilderstape zorg je voor de scherpste verfranden. Plak de tape een paar millimeter van de muur af en druk hem goed aan.
Zorg tijdens het witten dat de overgang naar de muren een beetje doorloopt en het witrandje straks dus dezelfde kleur als het plafond heeft. Plak dan met een goede kwaliteit schilderstape recht onder het plafond een lijn af en laat de tape over de niet te verven muren ongeveer 10 cm doorlopen.
Het schilderen wordt in de meeste gevallen van boven naar beneden gedaan. Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Afplakken. Plak alle aangrenzende oppervlakken die niet geschilderd moeten worden af met ProGrold Masking Tape Geel. Deze is voldoende breed. Tip voor het afplakken van een scheiding tussen plafond en muur die allesbehalve recht is: Plak af op de muur op enkele mm van de scheiding.