Want het aantal vakantiedagen van Nederlandse schoolkinderen gedurende een kalenderjaar, ligt met 59 dagen ver onder het Europese gemiddelde van 73. Bulgarije spant de kroon.
Nederland valt dus, samen met Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, in de laagste categorie, met een officiële zomervakantie van 7 weken of minder. Beter is het al in landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Daar heeft men een zomervakantie van 8 – 9 weken.
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Een tropisch eiland in de Stille Oceaan heeft afgelopen jaar slechts 2000 internationale toeristen welkom geheten, blijkt uit data van de World Tourism Organisation. Dat maakt Tuvalu het minst bezochte land ter wereld.
1. Nauru (160 bezoekers) In het midden van de Stille Oceaan ligt de kleine eilandstaat Nauru, met een oppervlakte van minder dan 21 vierkante kilometer en slechts 10.000 inwoners.
Hier hebben we gemiddeld 28 vakantiedagen, inclusief de feestdagen. Dit zijn er 11 minder dan in Italië. Maar in Amerika hebben ze er bijvoorbeeld in totaal 16. En dit is alleen als je fulltime werkt.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Het schooljaar bestaat uit twee semesters. Het eerste semester begint in augustus/september, het tweede semester in januari/februari. Het Amerikaanse middelbare schoolsysteem duurt 12 jaar en als uitwisselingsstudent word je in de 10th, 11th of 12th 'grade' geplaatst.
De start van de zomervakantie voor Italiaanse scholen verschilt per regio. De meeste beginnen in de tweede week van juni, van 5 tot en met 10 juni 2021. Alleen in de omgeving van Bolzano mogen de kinderen pas 16 juni vakantie vieren. In de meest regio's gaan de kinderen op maandag 13 september weer naar school.
1. Macedonië En dan als laatste het aller goedkoopste land van Europa; Macedonië. Macedonië is maar liefst 62 procent goedkoper dan het Europees gemiddelde.
De Comoren vormen een staat bestaande uit de drie eilanden Grande Comore, Moheli en Anjouan en een aantal hele kleine eilandjes. De Comoren hebben een vulkanische oorsprong en zijn te vinden in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
Lonely Planet riep Noorwegen al eens uit tot mooiste land ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit Scandinavische land barst van de fantastische landschappen en is daarom één van de mooiste plekken van Europa.
1. Frankrijk: 82,6 miljoen toeristen.
“Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Griekenland vormden toen de top vijf van vakantielanden. Nu is Nederland het populairste vakantieland en Duitsland nummer twee.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen. Een groep overslaan op de basisschool telt mee als volledig schooljaar.
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente.