De meeste mensen die glaucoom hebben, hebben in de beginfase nergens last van. Daarom is een oogmeting de beste manier om erachter te komen of je glaucoom hebt. Tijdens een oogmeting kijkt de opticien naar de algehele gezondheid van je ogen. Ook wordt je oogdruk gemeten.
De oogarts kan vaststellen dat u glaucoom hebt met: het meten van uw oogdruk; het bekijken van uw oogzenuw; het doen van verschillende onderzoeken, onder andere een gezichtsveldonderzoek.
Hevige pijn in en rond het oog. Het oog is rood en dof. Wazig zien met het oog. Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven.
Oogartsen en optometristen gebruiken meestal de applanatiemethode om de druk in het oog te meten. Het oog wordt dan verdoofd en voorzien van een lichtreflecterende stof. Vervolgens wordt een kunststof cilindertje met een bepaalde druk tegen het hoornvlies geplaatst. Hierdoor plat het hoornvlies af.
Het kan lange tijd duren voordat mensen er echt iets van merken. Glaucoom is een 'visuele sluipmoordenaar'. Het gezichtsveld gaat steeds verder achteruit en wordt langzaamaan steeds kleiner, alsof je door wc-rolletjes kijkt. Uiteindelijk kan blindheid volgen.
Acuut glaucoom
De oogbol voelt hard en gevoelig aan en vaak heb je ook wazig zicht. Daarnaast treden er algemene ziekteverschijnselen op: je kunt misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan braken en eventueel buikpijn krijgen.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Antwoord: Wanneer de opticien in uw oog kijkt, controleert hij of alles gezond is. Het oog is het enige deel van het lichaam waar men de gezondheid van bloedvaten kan controleren en daarom kan de opticien controleren op tekenen van hoge bloeddruk of problemen met de bloedsomloop.
Kortom, als een te hoge oogdruk niet behandeld wordt, kan dit leiden tot onomkeerbare gezichtsvelduitval. Treden klachten op als een rood, dof of pijnlijk oog, overmatige lichtgevoeligheid, wazig zien en zelfs – als bij een griep - hoofdpijn, misselijkheid en braken, dan is er mogelijk sprake van acuut glaucoom.
Subjectieve oogmeting
De opticien houdt u, door middel van het apparaat, verschillende lenzen voor. U geeft vervolgens aan of u door de nieuwe lens beter of slechter ziet. Zo kan de juiste sterkte bepaald worden. De ogen worden tijdens de subjectieve oogmeting zowel afzonderlijk als simultaan gemeten.
Glaucoom is goed te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De glaucoombehandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.
Zorg ervoor dat uw lichaam in goede conditie is. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Glaucoom komt vaak bij meerdere personen een familie voor. Als u zelf glaucoom heeft, adviseer dan uw volwassen familieleden regelmatig hun ogen te laten controleren.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.
Medicijnen die cortison bevatten
Bij langdurige behandeling kunnen zij veranderingen in de ogen teweegbrengen, zoals een verhoogde druk in de oogbol (glaucoom) en de schade die daardoor aan de optische zenuw ontstaat. Op dezelfde manier kunnen preparaten met cortison ook de vorming van een cataract versnellen.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten.
Chronisch glaucoom
U krijgt pas ernstige klachten als de oogzenuw al erg beschadigd is. U kunt dan op een zonnige dag en bij schemerlicht veel slechter zien. Ook is een snelle wissel tussen licht en donker (bijvoorbeeld autorijden door een tunnel) lastig.
Als de oogdruk te hoog is, kan de oogzenuw beschadigen en ziet u steeds slechter. Glaucoom komt vaak voor en is meestal een blijvende (chronische) oogziekte. Glaucoom vroeg ontdekken en regelmatig controleren is belangrijk. Zo kunnen we verdere schade aan de oogzenuw stoppen of vertragen.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
De opticien is prima in staat om jouw ogen goed te onderzoeken en geeft bovendien altijd een accurate meting. Ook voor de mutualiteit en de teruggave van zorgkosten is het niet nodig om eerst een oogarts te bezoeken.
Deze is gespecialiseerd in ogen en de zorg die daarbij komt kijken. Een oogarts mag diagnoses stellen en operaties uitvoeren. Een opticien zou in sommige gevallen bijvoorbeeld een aandoening zoals staar kunnen herkennen, maar de echte vaststelling en behandeling worden door een oogarts gedaan.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Oogheelkundige factoren
De oogdruk is de belangrijkste risicofactor. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom. Forse bijziendheid (een sterke min-bril) blijkt de kans op primair openkamerhoekglaucoom te verhogen terwijl forse verziendheid (sterke plus-bril) de kans op geslotenkamerhoekglaucoom verhoogt.