Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben. De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.
Tussen de 5 en 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de onderzijde. Rond de 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 8 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 10 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de onderzijde.
Huilerig en prikkelbaar zijn. Gezwollen tandvlees (soms is zelfs al een tandje zichtbaar of een knobbel voelbaar onder het tandvlees) Op alles bijten, kauwen en zuigen. Wrijven over wangen en trekken aan oren.
De voorste vier kiezen van baby's komen door als kindjes tussen de 13 en 19 maanden oud zijn. De achterste en laatste vier kiezen komen iets later door: als kindjes tussen 20 en 33 maanden oud zijn. Deze leeftijden zijn echter gemiddelden, dus het kan goed zijn dat jouw uk de kiezen iets eerder of later krijgt.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc. Hoe kan de chiropractor u helpen?
Maar let op: niet alles is te wijten aan het krijgen van tandjes! Normaal gesproken moeten deze symptomen binnen 48 uur verdwijnen. Als je baby toch hoge koorts, diarree of een tandvleesontsteking heeft die blijft aanslepen, ga er dan mee naar de dokter.
Je baby huilt om met je te communiceren. Het is op deze leeftijd eigenlijk de enige manier om te laten weten dat hij iets nodig heeft of aandacht en liefde van je wil. Naast huilen kan je baby door lichaamssignalen laten merken dat hij iets nodig heeft. Door te huilen kan je baby prikkels verwerken.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Volgorde melktanden
Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.
Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is.
Gemiddeld komen de eerste tandjes door wanneer baby's tussen de vier en zeven maanden oud zijn. Dit is echter een gemiddelde, dus maak je geen zorgen als jouw kindje ze eerder of juist later krijgt.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden. Natuurlijk zijn er ook kindjes die veel sneller zijn of juist langzamer.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Om in slaap te komen hebben sommige baby's het soms nodig om 5-20 minuten te huilen/ jengelen om vervolgens van het ene op het andere moment in slaap te vallen. Zet eventueel een kookwekker om het jezelf gemakkelijker te maken om deze huiltijd door te komen. Spreek met jezelf af hoe lang je kind mag huilen.
Geef je baby bij hevige pijn of koorts paracetamol voor kinderen (15 mg/kg, vier keer per dag met tussenpozen van vier uur).
Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees. De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.
Dat de ontlasting bij baby's verandert tijdens het doorkomen van tanden of kiezen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch constateren veel ouders dat hun baby tijdens het doorkomen van tanden en kiezen een andere ontlasting heeft. Ze poepen vaker, hebben diarree of de ontlasting lijkt anders van geur en kleur.
Als je kind erg veel last heeft van de doorkomende tandjes, mag je best een paracetamol zetpil geven die bij zijn leeftijd past. Paracetamol is een pijnstiller die pijnstillend en koortsverlagend werkt.
In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip).
Chamodent tandgel is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. De eerste tandjes komen meestal door in de eerste 6 maanden. Na ongeveer 2,5 jaar zijn alle 20 melktanden en -kiezen doorgekomen.
Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren. De meeste kinderen kunnen rond 18 maanden loslopen.