In de nacompetitie nemen zeven clubs deel, de nummer 16 van de eredivisie en de vier (plaatsvervangende) periodekampioenen en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel van de eerste divisie. Zij strijden in drie ronden om een plaats voor de eredivisie.
Nacompetitie tussen hoofdklasse en 1e klasse:
De nummers 13 en 14 van de hoofdklasse zondag A en van de hoofdklasse zondag B zijn herkansers en spelen nacompetitie met de maximaal 18 (vervangend) periodekampioenen van de 1e klasse zondag A t/m F om in totaal twee plaatsen in de hoofdklasse zondag, seizoen 2022/'23.
De play-offs werden gespeeld door de nummer 16 van de Eredivisie 2020/21, aangevuld met zes clubs uit de Eerste divisie 2020/21. De nummer 17 en nummer 18 van de Eredivisie degradeerden direct. De kampioen en nummer 2 van de Eerste divisie promoveerden direct.
De play-offs van het Nederlands voetbal in 2022 werden na afloop van de reguliere competitie gespeeld. Hierin streden 4 clubs uit de Eredivisie voor deelname aan de UEFA Europa Conference League. Daarnaast speelden een zevental clubs voor promotie/handhaving naar/in de Eredivisie.
Competitie. In de Eerste Divisie wordt een hele competitie gespeeld met twintig clubs. Dat betekent dat de clubs elkaar zowel thuis als uit tegenkomen, waardoor elk team 38 wedstrijden per seizoen afwerkt.
De acht clubs werden verdeeld over 2 groepen. De clubs speelden 3 wedstrijden thuis en 3 uit tegen de andere drie clubs in de groep. De twee groepswinnaars plaatsten zich voor de eredivisie. In het seizoen 2005/06 werd de nacompetitie drastisch gewijzigd.
De Eerste Divisie bestaat uit 20 teams. Zoals altijd zijn er vier perioden in de Eerste Divisie. Deze perioden bestaan uit negen of tien speelronden.
Je kan na afloop van de competitie nog in een nacompetitie komen te spelen. Dit is wanneer je een periodetitel wint of (vaak) als je een na laatste en twee na laatste wordt. Deze teams spelen dan nog tegen elkaar om te kijken wie promoveert, degradeert of in dezelfde klasse blijft spelen.
De play-off ronden om promotie/degradatie (PD) worden gespeeld volgens een knock-out systeem waarbij iedere ronde bestaat uit twee wedstrijden, te weten een uit- en een thuiswedstrijd.
Volgens de reglementen mogen de nummer vier tot en met zeven van de Eredivisie zich gaan opmaken voor deze afvalrace. Wegens het doorschuiven van het Europa League- en Conference League-ticket is dat nu de nummer vijf tot en met acht.
De top 6 van de hoogste klasse speelt Play-off I, de andere 8 spelen allemaal Play-off II en worden daarbij onderverdeeld in twee poules van 4 teams. De top 2 van elke poule speelt daarna tegen elkaar, net zoals de nummers 3 en 4 uit elke poule.
Na drie voorrondes wordt er nog een play-offronde gehouden voordat de groepsfase begint. Met de groepsfase start het hoofdtoernooi, waarin de ploegen in één groep een thuis- en uitwedstrijd spelen tegen de andere drie ploegen in de groep. Het toernooi zal bestaan uit acht groepen met elk vier teams.
vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 5e klassen een nacompetitie voor vier plaatsen in de 4e klasse. De nummers 12 uit de 4e klasse A t/m D en de nummer 13 van de 4e klasse E degradeert naar de 5e klasse. De kampioenen promoveren naar de 4e klasse.
De teams op de plekken 15 en 16 in de eindstand strijden in de nacompetitie tegen degradatie naar de Derde divisie. Ze spelen met de zes (vervangende) periodekampioenen om twee plaatsen in de Tweede divisie.
Het Jupiler Pro League seizoen 2021-2022 of Belgisch voetbalkampioenschap van Divisie 1A is het hoogste niveau van de Belgische nationale voetbalcompetitie. Het brengt 18 eerste teams samen van professionele clubs uit verschillende provincies.
Na de reguliere competitie worden er play-offs afgewerkt, waarbij de vier hoogst gerangschikte clubs het nogmaals twee keer tegen elkaar opnemen (heen en terug) in play-off 1. Dit betekent dat de top vier in totaal 40 wedstrijden afwerkt, waarvan 34 in de reguliere competitie en zes in de play-offs.
De Keuken Kampioen Divisie bestaat uit twintig teams, waaronder vier beloftenteams. De kampioen en de nummer twee promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Tot en met het seizoen 2022/'23 is er geen promotie-/degradatieregeling tussen de Eerste en Tweede Divisie.
Indien een laagst geklasseerde periodekampioen zich plaatst voor de 2e ronde, dan speelt de laagst geklasseerde periodekampioen hierin een uitwedstrijd. plaatsen in de 3e klasse (wedstrijdschema: zie bij de 4e klasse). De nummers 14 degraderen naar de 4e klasse.
De periodekampioen is het team dat gedurende de negen (periode 1 en 3) of tien (periode 2 en 4) wedstrijden van de desbetreffende periode het meest aantal punten heeft gehaald. Mocht het puntenaantal van meerdere teams gelijk zijn, wordt er gekeken naar het doelsaldo.
Als Volendam promoveert, is het van alle clubs in Nederland het vaakst gepromoveerd naar de eredivisie. De Graafschap staat nu ook nog op 9 promoties. De laatste keer dat Volendam promoveerde was in 2008. Toen werd Volendam op de laatste speeldag kampioen op bezoek bij ADO Den Haag.
- Een eerste periode van tien wedstrijden (wedstrijddagen 1 tot en met 10). - Een tweede periode van tien wedstrijden (wedstrijddagen 11 tot en met 20). - Een derde periode van tien wedstrijden (wedstrijddagen 21 tot en met 30).